Neutemeljeno

Dom naroda i Vjekoslav Bevanda nisu glasali “protiv ukidanja akciza”

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić je u intervjuu za Preporod, objavljenom 4. aprila 2022. godine, govorio, između ostalog, o rastu cijena proizvoda na tržištu i Prijedlogu zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH, koji je u parlamentarnoj proceduri.

FOTO: Predsjedništvo BiH

Na pitanje “kako stalna politička previranja utiču na život običnog čovjeka”, Komšić je izrazio nezadovoljstvo radom ministra finansija BiH Vjekoslava Bevande, ustvrdivši da su on i “njegove kolege iz Doma naroda Parlamentarne skupštine glasale protiv ukidanja akciza”:

Politička scena je zaokupljena krupnim političkim pitanjima, kao što je odbrane suverenita države, međutim, obični ljudi moraju da pored toga žive svoje realne živote. I ratu se moralo voditi računa o potrebama stanovištva koje stoje izvan toga da je samo bitino sačuvati živu glavu. Nisam zadovoljan kako se resorna ministarstva odnose prema tome pitanju. Ministar finansija BiH Vjekoslav Bevanda umjesto da se tim bavi, on se bavi pokušajem blokadom izbora. Umjesto da založi za ukidanje akciza na gorivo, Bevanda i njegove kolege iz Doma naroda Parlamentarne skupštine su glasale protiv ukidanja akciza. Ukidanje toga sigurno bi smanjilo cijene osnovnih namirnica i olakšalo život građana.

Željko Komšić, 4.4.2022.

Vjekoslav Bevanda, suprotno Komšićevoj tvrdnji, nije mogao glasati o Prijedlogu zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH, budući da on obavlja funkciju ministra finansija u Vijeću ministara BiH, a da je jedini zakonodavni organ institucija BiH Parlamentarna skupština BiH (PSBiH), u čijem radu Bevanda ne učestvuje. Komšić je za neusvajanje Prijedloga zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH okrivio i Bevandine “kolege iz Doma naroda Parlamentarne skupštine”, ne preciziravši da li pritom misli na delegate/kinje HDZ BiH, stranke čiji je Bevanda član. Istinomjer je Kabinetu Željka Komšića poslao upit za pojašnjenjem ove konstatacije, ali do trenutka objave teksta odgovor nismo dobili.

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH usvojio je na 27. redovnoj sjednici 9. marta 2022. godine Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH. Predloženom izmjenom Zakona, akcize koje se naplaćuju na naftu i naftne derivate iznosile bi 0 KM tokom šest mjeseci, sa opcijom da Vijeće ministara BiH odlukom produži primjenu Zakona za još tri mjeseca. Putarine koje se namjenski uplaćuju za izgradnju autoputeva su ovom izmjenom trebale ostati nepromijenjene.

Navedeni prijedlog zakona usvojen je u prvom krugu sa 31 glasom “za” i jednim suzdržanim. Svih pet poslanika/ca HDZ-a BiH u Predstavničkom domu PSBiH (Nikola Lovrinović, Predrag Kožul, Darijana Filipović, Borjana Krišto, Mijo Matanović) podržalo je ovaj prijedlog.

Nakon toga, u skladu sa zakonodavnom procedurom, Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH našao se pred delegatima/kinjama u Domu naroda PSBiH. Na 9. hitnoj sjednici, održanoj 16. marta, glasalo se o tome da li će ovaj prijedlog zakona biti razmatran po hitnom postupku, a ne o samom prijedlogu. Zahtjev o hitnom postupku je, zbog nedostatka entitetske većine, poslan na usglašavanje Kolegiju Doma. Kadar HDZ-a BiH (Dragan Čović, Lidija Bradara, Marina Pendeš i Bariša Čolak) bio je suzdržan po ovom pitanju.

Izvještaj Komisije Kolegija o nastojanju za postizanje saglasnosti o zahtjevu Predstavničkog doma PSBiH za razmatranje Prijedloga zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH po hitnom postupku uvršten je u dnevni red 21. sjednice Doma naroda PSBiH, održane 24. marta. Tada se ponovo glasalo o postupku, odnosno o tome hoće li se ovaj prijedlog zakona razmatrati po skraćenoj proceduri, ali je ovaj zahtjev još jednom poslan na usaglašavanje Kolegiju Doma zbog nedostatka entitetske većine, a delegati/kinje HDZ-a podržali/e su skraćeni postupak. Dakle, članovi/ce HDZ-a ni u Predstavničkom domu ni u Domu naroda PSBiH nisu glasali/e protiv spomenutog prijedloga zakona, odnosno njegovog postupka usvajanja.

Uzevši u obzir činjenicu da Dom naroda PSBiH nije glasao o Prijedlogu zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH, nego samo o postupku, tvrdnju Željka Komšića da su “Bevanda i njegove kolege iz Doma naroda Parlamentarne skupštine glasale protiv ukidanja akciza” Istinomjer ocjenjuje neutemeljenom.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!