Djelimično ispunjeno

Dogovoreni principi, ali još uvijek nisu izmijenjeni akti

Dzombic i NiksicNa vanrednoj sjednici Skupštine dioničara “Elektroprijenosa BiH”, koja je jučer održana u Banjoj Luci, dogovoreno je niz zaključaka koji, prema ocjeni premijera RS i Federacije BiH, Aleksandra Džombića i Nermina Nikšića, imaju za cilj deblokadu u poslovanju i investiranju. Prva odluka je da će kompanija poslovati po principu da će investiranje u mrežu i struktura zaposlenih biti srazmjerno kapitalnom učešću, odnosno 58,89 posto u Federaciji BiH i 41,11 posto u RS. Radi deblokade rada kompanije bit će izmijenjeni akti u narednom periodu. Odluke na Upravi i u Upravnom odboru bit će donesene konsenzusom, a vođenje kompanije će se usaglašavati s članovima Skupštine dioničara, odnosno dva premijera – kazao je Džombić. (Dnevni Avaz, 05.02.2012.)

Investiranje i rad „Elektroprijenosa BiH“ su dogovoreni i u narednom periodu ne bi trebalo da bude problema u funkcioniranju te državne kompanije za prijenos električne energije, ocijenio je danas predsjednik Vlade RS-a Aleksandar Džombić. On je podsjetio da su na nedavnoj sjednici Skupštine akcionara „Elektroprijenosa BiH“ i prije toga dogovoreni osnovni principi o radu tog preduzeća, a kako bi se deblokirao njegov rad. (Dnevni Avaz, 13.03.2012.)

Komentar:

Nakon više od mjesec dana od postignutog dogovora sa federalnim premijerom Nerminom Nikšićem o deblokiranju rada Elektroprenosa premijer RS-a Aleksandar Džombić ponavlja identičnu izjavu o tome kako su dogovoreni principi rada kompanije i za njega je to čini se gotova stvar. Da nije sve kako se čini potvrđuje podatak da akti kompanije još uvijek nisu izmijenjeni. Kako je za Istinomjer potvrdio sekretar federalnog Ministarstva energije, rudarstva i energije Stipo Buljan, u ovo ministarstvo je tek nedavno stigao zapisnik sa sastanka Skupštine akcionara Elektroprenosa, a odluke još uvijek nisu dostavljene. Prema Buljanovim riječima za potpunu realizaciju dogovora dvojice premijera će biti potrebno izmjeniti Statut kompanije, što se još uvijek nije desilo, a također je potrebno izvršiti promjenu Zakona o osnivanju “Elektroprenosa”. Pohvalno je da su dvojica premijera iskazali volju i spremnost na riješavanje problema u jedinoj zajedničkoj kompaniji u BiH, ali bi mogli uložiti i dodatne napore kako bi se postignuti dogovor što prije realizovao. Tačno je da su se Nikšić i Džombić dogovorili, ali obzirom da dogovor još nije stupio na snagu, postavlja se pitanje hoće li kompanija zaista funkcionisati “bez problema”.

(istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!