Dosljedno

Dodik ostao pri ranijim stavovima u vezi sa ANP-om

I nakon što je Godišnji nacionalni program (ANP) za sprovođenje akcionog plana za članstvo u NATO-u skinut sa dnevnog reda pete redovne sjednice Predsjedništva BiH, a vanredna sjednica na kojoj se trebalo raspravljati o imenovanju mandatara za sastav Vijeća ministara BiH otkazana, član Predsjedništva Milorad Dodik je zadržao stav da neće podržati ANP.

Nema potrebe da razgovaramo o ANP-u. Neću glasati za taj famozni plan ni u kom obliku, jer je put u NATO za nas neprihvatljiv. Ni u ovom mandatu u Predsjedništvu BiH, a ni u narednom koji ću sigurno dobiti, neću glasati za ANP. Postoje odluke oko NATO-a koje su donošene ranije, i mi ih ne možemo poništiti, ali isto tako nećemo donositi nikakve nove odluke. Ja sam za to da se izabere mandatar, novo Vijeće ministara, i onda neka novi predsjedavajući stavi na dnevni red sva pitanja važna za BiH.

Milorad Dodik, 20.08.2019.

Isti stav Dodik je imao i uoči održavanja sjednica Predsjedništva BiH.

Komšić je zakazao i redovnu sjednicu i bez konsultacija i procedure na dnevni red stavio tačku Godišnji nacionalni plan za članstvo u NATO-u. Neću tražiti da se tačka za put u NATO skine sa dnevnog reda, ali ću glasati protiv toga, pošto me obavezuje odluka Narodne skupštine Republike Srpske o vojnoj neutralnosti.

Milorad Dodik, 20.08.2019.

Podsjećamo da je Dodik odmah nakon što je BiH dobila zeleno svjetlo za slanje Akcionog plana za članstvo u NATO-u (ANP), krajem 2018. godine tvrdio da je Republika Srpska vojno neutralna te da je to za njega “obavezujuće”.

Ja ću se pridržavati Rezolucije Narodne skupštine Republike Srpske o vojnoj neutralnosti i sve što je izvan toga i što predstavlja bilo kakvo uključivanje u bilo kakav vojni saziv, bilo NATO ili neki drugi, sa moje strane neće biti podržano. Mi tu imamo puni politički konsenzus svih partija u Republici Srpskoj koji i danas važi. Sve političke partije u Republici Srpskoj su zauzele stav o vojnoj neutralnosti. To je i stav Narodne skupštine, a to je i moja politika. Nemam druge politike, osim politike Narodne skupštine Republike Srpske i, naravno, vladajućih struktura Republike Srpske.

Milorad Dodik, 04.12.2018.

S obzirom da je i Milorad Dodik, kao i ostala dva člana Predsjedništva BiH, Željko Komšić i Šefik Džaferović ostao pri onome što je govorio i uoči posljednjih zakazanih sjednica Predsjedništva BiH, ali i mjesecima ranije, Istinomjer će i njegove stavove ocijeniti kao dosljedne.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!