Dodik ostao pri ranijim stavovima u vezi sa ANP-om

I nakon što je Godišnji nacionalni program (ANP) za sprovođenje akcionog plana za članstvo u NATO-u  skinut sa dnevnog reda pete redovne sjednice Predsjedništva BiH, a vanredna sjednica na kojoj se trebalo raspravljati o imenovanju mandatara za sastav Vijeća ministara BiH otkazana, član Predsjedništva Milorad Dodik je zadržao stav da neće podržati ANP. 

Nema potrebe da razgovaramo o ANP-u. Neću glasati za taj famozni plan ni u kom obliku, jer je put u NATO za nas neprihvatljiv. Ni u ovom mandatu u Predsjedništvu BiH, a ni u narednom koji ću sigurno dobiti, neću glasati za ANP. Postoje odluke oko NATO-a koje su donošene ranije, i mi ih ne možemo poništiti, ali isto tako nećemo donositi nikakve nove odluke. Ja sam za to da se izabere mandatar, novo Vijeće ministara, i onda neka novi predsjedavajući stavi na dnevni red sva pitanja važna za BiH.

Milorad Dodik, 20.08.2019.

Isti stav Dodik je imao i uoči održavanja sjednica Predsjedništva BiH. 

Komšić je zakazao i redovnu sjednicu i bez konsultacija i procedure na dnevni red stavio tačku Godišnji nacionalni plan za članstvo u NATO-u. Neću tražiti da se tačka za put u NATO skine sa dnevnog reda, ali ću glasati protiv toga, pošto me obavezuje odluka Narodne skupštine Republike Srpske o vojnoj neutralnosti.

Milorad Dodik, 20.08.2019.

Podsjećamo da je Dodik odmah nakon što je BiH dobila zeleno svjetlo za slanje Akcionog plana za članstvo u NATO-u (ANP), krajem 2018. godine tvrdio da je Republika Srpska vojno neutralna te da je to za njega “obavezujuće”.

Ja ću se pridržavati Rezolucije Narodne skupštine Republike Srpske o vojnoj neutralnosti i sve što je izvan toga i što predstavlja bilo kakvo uključivanje u bilo kakav vojni saziv, bilo NATO ili neki drugi, sa moje strane neće biti podržano. Mi tu imamo puni politički konsenzus svih partija u Republici Srpskoj koji i danas važi. Sve političke partije u Republici Srpskoj su zauzele stav o vojnoj neutralnosti. To je i stav Narodne skupštine, a to je i moja politika. Nemam druge politike, osim politike Narodne skupštine Republike Srpske i, naravno, vladajućih struktura Republike Srpske.

Milorad Dodik, 04.12.2018.

S obzirom da je i Milorad Dodik, kao i ostala dva člana Predsjedništva BiH, Željko Komšić i Šefik Džaferović ostao pri onome što je govorio i uoči posljednjih zakazanih sjednica Predsjedništva BiH, ali i mjesecima ranije, Istinomjer će i njegove stavove ocijeniti kao dosljedne. 

(Istinomjer.ba)

Osmanović dosljedan po pitanju imenovanja Božovića

Nakon što je na sjednici održanoj 03.01.2020. godine Komisija za pripremu izbora Vijeća ministara BiH odbila dati...

Napadi na džamije u RS su se dešavali i tokom Ramazana

Dan nakon još jednog u nizu napada na Čaršijsku džamiju u Bosanskoj Dubici, gostujući u emisiji RTS-a “Upitnik”, član Predsjedništva BiH i lider SNSD-a, Milorad Dodik ustvrdio je da se “u Republici...


U 2019. godini nije uvedena “odgovornost za nepoštovanje odluka NS RS”

Član Predsjedništva BiH i predsjednik SNSD-a, Milorad Dodik polovinom novembra 2019. godine najavio je da će “prijedlog izmjena Krivičnog zakonika Republike Srpske kojima će biti uvedena odgovornost...