Dosljedno

Članovi Predsjedništva BiH ostali dosljedni svojim stavovima

Samo nekoliko dana nakon što je generalni sekretar NATO-a, Jens Stoltenberg 05.12.2018. godine obavijestio javnost u Bosni i Hercegovini da je naša zemlja dobila zeleno svjetlo za Akcioni plan za članstvo u NATO-u (MAP), član Predsjedništva BiH, Šefik Džaferović podsjetio je da je “BiH donijela sve potrebne odluke kad je u pitanju integracijski proces u NATO.

S tim u vezi, Džaferović je pojasnio svoj stav kada je imenovanje mandatara za Vijeće ministara BiH u pitanju:

Svatko tko namjerava sudjelovati u vlasti i dobiti mandat od Predsjedništva BiH mora imati jasan plan i program u kojem se naša vanjskopolitička opredjeljenja moraju poštovati, a to je europski i NATO put.

Šefik Džaferović, 27.12.2018.

Ovakav svoj stav po navedenom pitanju Džaferović je i tokom 2019. godine u više navrata iznosio.

“Kako ćete dati mandat nekome ko unaprijed izjavljuje da neće da poštuje zakone i da BiH neće da pristupi MAP-u” rekao je Džaferović u januaru tekuće godine, te identična stajališta ponovio i tokom narednih mjeseci

I nakon potpisivanja Principa za formiranje vlasti na nivou BiH od strane lidera SDA, HDZ-a BiH i SNSD-a, član Predsjedništva BiH iz reda Bošnjačkog naroda ostao je pri svojim ranije izrečenim stavovima, što je potvrdio i tokom sjednice Predsjedništva BiH održane 20.08.2019. godine uoči koje je rasprava o ANP-u skinuta sa dnevnog reda.

Vanredna sjednica ovoga organa izvršne vlasti na kojoj se trebalo raspravljati o imenovanju mandatara za novi saziv Vijeća ministara BiH otkazana je, a Džaferović je slijedom toga još jednom pozvao na “poštovanje odluka i zakona usvojenih od institucija države”, te ocijenio “da je suština problema sadržana u unilateralnom nastojanje političkih predstavnika iz RS na čelu s članom Predsjedništva BiH i liderom Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Miloradom Dodikom da se obustavi NATO put BiH”.

Niko nema pravo samostalnom akcijom obustavljati ove procese, to je moguće uraditi samo usvajanjem novih zakonskih rješenja. Svi smo dužni poštovati zakone ove zemlje i ona rješenja koja nam se sviđaju, ali i ona koja nam se ne sviđaju.

Šefik Džaferović, 20.08.2019.

Obzirom da po navedenom pitanju Šefik Džaferović kontinuirano iznosi identično stajalište, Istinomjer mu s tim u vezi daje ocjenu dosljedno.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!