Neistina

Ko o čemu, Dodik o vojnoj neutralnosti Republike Srpske

Današnji sastanak ministara vanjskih poslova zemalja članica NATO-a u Briselu, na kojem je BiH dobila zeleno svjetlo za Akcioni plan za članstvo u NATO-u (MAP) bio je povod za još jednu oštru reakciju predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, Milorada Dodika, koji je rekao da od Akcionog plana za članstvo u NATO (MAP) nema ništa, jer je Republika Srpska vojno neutralna te da je to za njega “obavezujuće”.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik na jučerašnjoj konferenciji za novinare izjavio je da će se pridržavati rezolucije Narodne skupštine RS-a o vojnoj neutralnosti, te da “ništa što se tiče NATO-a neće biti podržano”.

Ja ću se pridržavati Rezolucije Narodne skupštine Republike Srpske o vojnoj neutralnosti i sve što je izvan toga i što predstavlja bilo kakvo uključivanje u bilo kakav vojni saziv, bilo NATO ili neki drugi, sa moje strane neće biti podržano. Mi tu imamo puni politički konsenzus svih partija u Republici Srpskoj koji i danas važi. Sve političke partije u Republici Srpskoj su zauzele stav o vojnoj neutralnosti. To je i stav Narodne skupštine, a to je i moja politika. Nemam druge politike, osim politike Narodne skupštine Republike Srpske i, naravno, vladajućih struktura Republike Srpske.

Milorad Dodik, 04.12.2018.

Komentirajući aktivaciju MAP-a, Dodik je rekao:

Ništa od MAP-a, mene obavezuje rezolucija Republike Srpske.

Milorad Dodik, 04.12.2018.

Podsjećamo, Ustavni sud Republike Srpske utvrdio je prošle godine da Rezolucija o zaštiti ustavnog poretka i proglašenju vojne neutralnosti Republike Srpske, koju su republički poslanici usvojili na 22. redovnoj sjednici NSRS održanoj 17.10.2017. godine nije pravni nego politički akt.

Odlučujući o vitalnom nacionalnom interesu bošnjačkog naroda u vezi sa Rezolucijom o zaštiti ustavnog pretka i proglašenju vojne neutralnosti RS, Ustavni sud RS ocjenio je neprihvatljivim zahtjev Kluba delegata bošnjačkog naroda, ali istovremeno potvrdio tvrdnje da Rezolucija nema pravno obavezujuću snagu.

Ovakvu odluku Vijeće je donijelo, jer je ocijenjeno da osporena Rezolucija Narodne skupštine RS ne sadrži opšte pravne norme i da, shodno tome, nema obavezujući karakter, tako da po svojoj pravnoj prirodi ne predstavlja pravni već politički akt kojim se izražavaju politički stavovi Narodne skupštine RS.

Ustvani sud Republike Srpske, 04.12.2017.

Opširnije o (ne)obavezujućoj snazi rezolucije možete pročitati u analizi Istinomjera pod nazivom Odluka o NATO donesena, a Rezolucija o vojnoj neutralnosti ne obavezuje nikoga.

Milorad Dodik, za svoju izjavu da ga obavezuje rezolucija i da stav o vojnoj neutralnosti koji su zauzele političke partije u RS “i danas važi” dobija ocjenu neistina.

(Istinomjer.ba)

 

Pitajte Istinomjer!