Najave

Do kraja godine odabir trase buduće Jadransko-jonske autoceste kroz BiH?

Kako je nedavno saopćeno iz Ministarstva prometa i komunikacija BiH do kraja godine bi trebalo biti poznato koja će se trasa od pet ponuđenih izabrati za izgradnju buduće Jadransko-jonske autoceste koja će prolaziti kroz našu zemlju.

Naime, kako se navodi u saopštenju, Ministar komunikacija i prometa BiH Vojin Mitrović, održao je 8. jula ove godine sastanak u Mostaru sa federalnim ministrom prometa i komunikacija Denisom Lasićem na, između ostalih i temu izgradnje cestovne infrastrukture u zemlji.

Ministar Mitrović je informirao ministra Lasića da će do kraja godine biti poznato koja će se trasa od pet ponuđenih izabrati za izgradnju buduće Jadransko-jonske autoceste, koja treba spojiti našu zemlju sa Hrvatskom i Italijom, odnosno Crnom Gorom, Albanijom i Grčkom. Naime, Jadransko-jonska autocesta kroz Bosnu i Hercegovinu počinje u Počitelju, a završava u Aranđelovu kod Trebinja na granici sa Crnom Gorom. Plansko-projektnom dokumentacijom ove autoceste predviđeno je da njena dužina kroz Federaciju BiH i Republiku Srpsku bude oko 110 kilometara.

Ministarstvo prometa i komunikacija BiH, 8. juli 2020.

U okviru svog predizbornog programa “Agenda BiH 2026”, uoči Općih izbora 2018. godine izgradnju ovog autoputa obećala je Stranka demokratske akcije (SDA). Ista stranka obećala je “hitno pripremiti studijsko – plansku dokumentaciju na Jadransko – jonskoj auto-cesti”, i u svom programu uoči Općih Izbora 2010. godine. Slično obećanje tada su imali i iz HDZ-a 1990.

Jadransko – jonska autocesta planirana je i “Okvirnom strategijom prometa BiH za period od 2016. do 2030. godine” koja je usvojena na 64. sjednici tadašnjeg saziva Vijeća ministara BiH, održanoj 14. jula 2016. godine.

Istinomjer će pratiti da li će do kraja godine biti odabrana trasa za njenu izgradnju.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!