Ispunjeno manjim dijelom

Izgradnja autoputa na trasi Jadransko-jonske ceste kroz Hercegovinu

Partije: SDA | Oblasti: Ekonomija

Izgradnja autoputa na trasi Jadransko-jonske ceste kroz Hercegovinu;

Izvor: SDA "Agenda BiH 2026"

JP Autoceste FBiH raspisalo je 28. januara tender za izradu idejnog i glavnog projekta dijela Jadransko-jonskog koridora Stolac – Interregionalni čvor Počitelj. Nakon provedene tenderske procedure, sredinom juna 2022. godine JP Autoceste FBiH odabralo je projektanta za izradu idejnog i glavnog dijela ovog projekta.

Foto: JP Autoceste FBiH

Za projektanta navedenog dijela Jadransko-jonskog koridora odabrana je grupa ponuđača koju čine IGH d.o.o. Mostar, Institut IGH d.d. Zagreb i Integra d.o.o. Mostar. Ukupna vrijednost ovog ugovora, koji se finansira iz vlastitih sredstava JP Autoceste FBiH, iznosi 6.090.175,24 KM bez PDV-a. Rok za izradu projektne dokumentacije je 18 mjeseci.

Kako je ranije saopćeno iz ovog preduzeća, procijenjena vrijednost ugovora iznosi šest miliona KM bez PDV-a, a rok za dostavu ponuda bio je 15.3.2022. godine.

Iz JP Autoceste naveli su da bi kroz BiH trebalo prolaziti oko 102 km ove autoceste, koja će počinjati od čvorišta s Koridorom Vc u Počitelju, a prolazit će dijelovima općina Čapljina, Stolac, Neum, Ravno, Ljubinje i Trebinje, do spojne točke s Crnom Gorom.

Ranije je ministar prometa i komunikacija BiH Vojin Mitrović izjavio da je lokacija budućeg aerodroma u Trebinju uticala na pomjeranje trasa Jadransko-jonske magistrale.

Strategija EU za Dunavski region u vezi s Jadransko-jonskim koridorom također navodi da će on prolaziti kroz BiH. 

Izvor: transport.danube-region.eu

Jadransko-jonski koridor, ukupne dužine oko 1.100 km, prolazi kroz sedam zemalja i kreće od Trsta u Italiji, prolazi kroz Sloveniju, Hrvatsku, BiH, Crnu Goru, Albaniju i završava u Grčkoj. 

Sredinom juna 2022. godine ugovor po tenderu dodjeljen je grupi ponuđača koji od potpisa ugovora imaju 18 mjeseci za izradu idejnog i glavnog projekta dijela Jadransko – Jonski koridora dionica Stolac – Interregionalni čvor Počitelj.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!