Do kraja 2018. biće zamijenjen dotrajali kosi lift na Ciglanama

Sudeći prema prošlogodišnjoj najavi, i dosadašnjim aktivnostima na realizaciji iste, općina Centar, na čelu sa načelnikom Nedžadom Ajnadžićem uskoro bi mogla riješiti problem koji stanovnici/ce sarajevskog naselja Ciglane godinama imaju sa (ne)funkcionisanjem kosog lifta. Prema posljednjim informacijama Općina Centar je, po okončanju tenderske procedure, zaključila ugovor o izgradnji kosog lifta u ovom sarajevskom naselju, a ove sedmice započet će radovi na uklanjaju stare konstrukcije.

Krajem prošle godine načelnik općine Centar, Nedžad Ajnadžić obećao je da će u ovoj godini kosi lift na Ciglanama ponovo biti u funkciji.

U 2018. godini ja vjerujem da ćemo ovu aktivnost, po pitanju kosog lifta započeti, i siguran sam da ćemo to svakako završiti.

(Nedžad Ajnadžić, 08.11.2017.)

Podsjećamo, kosi lift je u izuzetno lošem stanju i nije u funkciji od 31.12.2017. godine.

Građani na Ciglanama su u teškoj poziciji i ogorčeni činjenicom da lift nije u funkciji. Mi moramo tražiti rješenje u što kraćem vremenskom roku. Stoga sam sazvao današnji sastanak na kojem želim da utvrdimo korake koje moramo napraviti da prvo lift stavimo u funkciju, a drugo da upravljanje njim preuzme Općina Centar koja bi se postarala da do ovakvih situacija u budućnosti ne dođe. U ovogodišnjem općinskom budžetu za ovaj projekt smo planirali 700.000 KM, koje ćemo izdvojiti u dvije tranše. U saradnji s Ministarstvom za saobraćaj želimo izgraditi novi lift i dati građanima na raspolaganje. Kao konačno rješenje želim dobiti odobrenje Gradske uprave i gradskih općina da pomenuti lift pređe u naše vlasništvo.

(Nedžad Ajnadžić, 04.01.2018.)

Na 37. radnoj sjednici Skupštine KS, održanoj 31.01.2018. godine, okončana je procedura primopredaje i rješavanja imovinsko pravnog statusa ovog lifta je započela. Tada je zaključeno i da je “potrebno ubrzati postupak uređenja dokumentacije pripreme za sporazum o prenosu prava između Ministarstva saobraćaja KS i Općine Centar” kako bi se lift napokon stavio u funkciju. Nakon što su riješeni imovinsko pravni problemi Općina Centar je 20. aprila 2018. godine raspisala međunarodni tender za izbor izvođača radova.

Sada slijedi potpisivanje sporazuma između Općine i Zavoda za izgradnju KS-a kojim će Zavod dati Općini zemljište na korištenje bez naknade na period od 99 godina. Općina će izgraditi i upravljati liftom, a nakon 99 godina zemljište se vraća Zavodu. (…) Izabrani izvođač će uraditi glavni projekat i izgraditi lift. Do kraja godine trebali bi imati novi moderni lift na zadovoljstvo građana Ciglana

 (Mustafa Resić, savjetnik načelnika za investicije u Općini Centar, 22.05.2018.)

Tenderska procedura je okončana i 03.08.2018. godine Općina Centar Sarajevo potpisala je ugovor o izvođenju radova na izgradnji kosog lifta u sarajevskom naselju Ciglane. Za izvođača radova izabran je konzorcij kojeg čine firme “Euro Prost” d.o.o. Gračanica i “Džekos” d.o.o. Sarajevo.

Kosi lift je velika potreba za stanovnike ovog naselja. Bilo je puno administrativnih zapreka uvažavajući činjenicu da nisu bili riješeni imovinsko-pravni odnosi. Danas smo potpisali ugovor sa odabranim izvođačem radova, a od naredne sedmice krećemo sa radovima na demontaži stare konstrukcije. Očekujemo da ćemo po okončanju projekta dobiti moderan lift, što građani Ciglana i zaslužuju. Iskreno se nadam da će do kraja ove godine radovi na izgradnji lifta biti okončani.

(Nedžad Ajnadžić, 03.08.2018.)

Prema procjenama, dnevno se ovim liftom prevozilo i do 1.000 stanovnika/ca ovog naselja, pretežno starijih osoba. Kada lift nije u funkciji, građani/ke su prinuđeni pješačiti stepeništem. Općinsko vijeće Centar donijelo je odluku da za vrijeme trajanja radova na izgradnji kosog lifta, građane/ke na relaciji Zetra-Ciglane prevozi Centrotrans-Eurolines.

Istinomjer će pratiti da li će do kraja 2018. stanovnici/ce naselja Ciglane dobiti novi kosi lift. Općina Centar i načelnik Ajnadžić, za dosadašnje aktivnosti na realizaciji ovog obećanja, dobijaju ocjenu radi se na tome.

 

(Istinomjer.ba).

Dvije godine mandata gradske uprave Trebinja

Drugu godinu mandata Gradske uprave Trebinja obilježila je ostavka gradonačelnika Luke Petrovića, obzirom da je preuzeo...

Mural cvijeta Srebrenice umjesto “pluća grada”

Projekat postavljanja prve zelene fasade u Sarajevu, simbolično nazvan “Pluća grada”, koji je općina Centar Sarajevo realizovala u saradnji sa NVO "Opus" i za koji je izdvojila 70.000 KM, nikada nije...Kanton Sarajevo dobit će premijera i ministre do 10. decembra

Nakon još jednog u nizu sastanaka o formiranju vlasti u Kantonu Sarajevo, predstavnici šest stranaka, koje pretenduju na formiranje vlasti u Kantonu Sarajevo, u novembru su najavili da bi dogovor oko...