Do kraja 2018. biće zamijenjen dotrajali kosi lift na Ciglanama

Prošlogodišnja najava Općine Centar, na čelu sa načelnikom Nedžadom Ajnadžićem, o tome da će rekonstukcija kosog lifta na Ciglanama biti završena do kraja godine, realizirana je u ponedjeljak 31. decembra 2018. godine.

Podsjećamo, kosi lift je bio u izuzetno lošem stanju i nije u funkciji od 31.12.2017. godine.  Prema procjenama, dnevno se ovim liftom prevozilo i do 1.000 stanovnika/ca ovog naselja, pretežno starijih osoba, a kada lift nije funkcionisao, građani/ke su prinuđeni pješačiti stepeništem.

Nakon što su riješeni imovinsko pravni problemi, Općina Centar je 20. aprila 2018. godine raspisala međunarodni tender za izbor izvođača radova, koji je okončan u augustu ove godine. Za izvođača radova izabran je konzorcij kojeg čine firme “Euro Prost” d.o.o. Gračanica i “Džekos” d.o.o. Sarajevo. Ajnadžić je tada najavio da će radovi na izgradnji lifta biti okončani do kraja godine.

Kosi lift je velika potreba za stanovnike ovog naselja. Bilo je puno administrativnih zapreka uvažavajući činjenicu da nisu bili riješeni imovinsko-pravni odnosi. Danas smo potpisali ugovor sa odabranim izvođačem radova, a od naredne sedmice krećemo sa radovima na demontaži stare konstrukcije. Očekujemo da ćemo po okončanju projekta dobiti moderan lift, što građani Ciglana i zaslužuju. Iskreno se nadam da će do kraja ove godine radovi na izgradnji lifta biti okončani.

Nedžad Ajnadžić, 03.08.2018.

Načelnik Ajnadžić, gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka, ministar saobraćaja KS Adnan Šteta, direktor Zavoda za izgradnju KS Mirza Hulusić i stanovnici ovog područja danas su po prvi put koristili novi kosi lift. Prema riječima načelnika Ajnadžića izgradnja kosog lifta je završena, ali preostalo je još posla da se uradi kako bi projekat bio u potpunosti zaokružen.

Mi smo dali obećanje da će izgradnja biti završena do kraja 2018. godine i obećanje je ispunjeno. Danas sam i sretan, ali i tužan. Sretan jer je kosi lift izgrađen, ali tužan jer nismo riješili pitanje upravljanja kosim liftom. Nadam se da ćemo u narednih nekoliko dana riješiti i to pitanje i zajedno sa ministrom Štetom i gradonačelnikom Skakom pronaći pravno lice koje će upravljati kosim liftom. S obzirom da nismo uspjeli formirati firmu Općine Centar naš zahtjev je da upravljanje kosim liftom preuzme pravno lice čiji je osnivač Grad Sarajevo ili firma Gras.

Nedžad Ajnadžić, 31.12.2018.

S obzirom da je novi kosi lift izgrađen do kraja 2018. Istinomjer će obećanje načelnika Nedžada Ajnadžić ocijeniti ispunjenim. Istinomjer će također, pratiti dalje korake realizacije projekta, kao i da li će pitanje upravljanja kosim liftom biti riješeno u narednom periodu.

(Istinomjer.ba).

Skupština Srenjobosanskog kantona imenovala novu Vladu koju predvodi SDA

U skladu sa prethodnim najavama predsjednika Kantonalnog odbora SBK SDA, Asima Mekića na sjednici Skupštine SBK koja je...

Popunjenost Kluba Srba u prošlim sazivima Doma naroda PF BiH i trenutni problemi

Kada je u pitanju konstituisanje Doma naroda Parlamenta Federacije BiH nakon Opštih izbora 2018. godine, kako je rekao Radmanović, problemi u smislu popunjavanja Kluba delegata iz reda srpskog naroda...

Otvorena nova policijska zgrada u Doboju

Načelnik Policijske uprave Doboj, Dmitar Vračar je 25.12.2018. godine najavio da će pripadnici Policijske stanice za bezbjednost saobraćaja i Policijske stanice Doboj 1 veoma brzo biti smješteni u...