Nedosljedno

Đapo: “Nije predviđeno smanjenje plata nego su obustavljeni svi konkursi”

Suprotno ranijim najavama kako premijera Federacije Bosne i Hercegovine, Fadila Novalića tako i federalne ministrice turizma koja je trenutno i predsjednica koordinacionog odbora za stabilizaciju privrede Edite Đapo, rebalansom federalnog Budžeta za 2020. godinu nije predviđeno smanjenje plata u javnom sektoru u Federaciji BiH.

Podsjećamo, Vlada Federacije BiH utvrdila je 16. aprila ove godine izmjene i dopune federalnog Budžeta za 2020. godinu koje su upućene u parlamentarnu proceduru. Odgovarajući na konstataciju novinara da je rebalansom budžeta “umanjeno 18,5 miliona KM” za “troškove administracije, odnosno smanjenje plaća i naknada plata” te da pojasni “na koji način se došlo do ove račune”, Edita Đapo je odgovorila sljedeće:

Ne, ne nije predviđeno smanjenje plata nego su obustavljeni svi konkursi. Ono što je bilo planirano u javnoj upravi, da se ljudi zaposle, da ima praznih mijesta i slično, to smo na početku godine morali svi planirati u svojim budžetima i sada smo jednostavno sve to prebacili u ovaj fond za stabilizaciju privrede, što znači da neće biti novih zapošljavanja. Neće biti ni otpuštanja, naravno (u javnom sektoru). Trenutno neće biti ni smanjenja plata. Međutim javni sektor mora biti svjestan da ukoliko se budžet ne bude punio, a njega pune radnici i privreda iz realnog sektora, onda jednostavno neće biti plata, neće biti prihoda, onda neće biti mogućnosti da im se isplate plate. Stoga je vrlo važna ta solidarnost, da se relaksiraju ti odnosi između poslodavca i radnika.

Edita Đapo, 21. april 2020.

Podsjećamo, krajem marta ove godine ministrica Đapo izjavila je kako je “Vlada potpuno svjesna da će situacija sa korona virusom imati negativne efekte na cijelu ekonomiju”, te da je pokrenut set mjera koje bi trebalo da pomognu privredi, a koji je kako je tada rekla podrazumijevao i smanjenje plata administraciji.

Od aktiviranja garancijskog fonda, do osnivanja jednog stabilizacijskog fonda, gdje će se usmjeriti međunarodna sredstva, Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Svjetske banke. I naravno, ići ćemo na smanjenje plata administraciji od deset posto. U ovoj zdravstvenoj krizi, najvažnije je, kao prvo, sačuvati živote i zdravlje ljudi, ali naravno potrebno je i ohrabriti privrednike da ne otpuštaju svoje radnike, pa samim tim i u turizmu.

Edita Đapo, 29. mart 2020.

Ranije je i federalni premijer Fadil Novalić najavio da će se “napraviti radikalni rezovi u administraciji i cijelom javnom sektoru” ali do toga, ako je suditi prema pojašnjenju ministrice Đapo, za sada očito neće doći.

(…) Vlada će napraviti radikalne rezove u administraciji i cijelom javnom sektoru, javnoj potrošnji, finansiranju političkih stranaka, zadužit ćemo se – i sav taj novac usmjeravamo prema ekonomiji.

Fadil Novalić, 07. april 2020.

Shodno navedenom, Istinomjer stav Edite Đapo u vezi sa smanjenjem plata u javnom sektoru ocjenjuje nedosljednim.

 

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!