Ispunjeno sa zakašnjenjem

Vlada FBiH usvojila rebalans Budžeta FBiH za 2020. godinu

Iako sjednica Vlade FBiH na kojoj se trebao usvojiti rebalans Budžeta FBiH nije održana “najdalje u srijedu” 15. aprila, kako je premijer Fadil Novalić najavio prošle sedmice, ovaj dokument je ipak usvojen dan kasnije, te upućen u dalju proceduru po hitnom postupku.

Na redovnoj konferenciji za medije održanoj 9. aprila, novinarka Federalne televizije je pitala Novalića zašto se rebalans Budžeta nije našao na dnevnom redu sjednice Vlade FBiH koja je održana istog dana.

Jednostavno se nije našao zato što rebalans Budžeta je jako obiman posao. Ko je gledao Budžet federacije vidjeće da je to tako debela knjiga za koji treba jako puno vremena, vrlo stručnih ljudi i usaglašavanje sa 16 ministarstava, ali naći će se u utorak, najdalje u srijedu.

Fadil Novalić, 9. aprila 2020.

Na 219. sjednici Vlade FBiH, održanoj 16. aprila, potvrđene su izmjene i dopune Budžeta FBiH za 2020. godinu od kojeg ovise mjere za ublažavanje ekonomske krize u BiH izazvane pandemijom novog koronavirusa, te je isti upućen Parlamentu FBiH na usvajanje po hitnoj proceduri.

Kako se navodi u saopštenju Vlade BiH, objavljenom nakon sjednice, Federalno ministarstvo financija je, prilikom sačinjavanja projekcija prihoda od poreza i doprinosa, uzelo u obzir da će mjere koje poduzima i koje će poduzeti Vlada Federacije BiH, ali i ostali nivoi vlasti, imati pozitivnog efekta i usporiti daljnji pad prihoda.

U tom kontekstu prihodi od poreza na dobit su umanjeni za 21 posto, doprinosi za mirovinsko-invalidsko osiguranje su manji za 15,2 posto, dok procijenjeni pad neto prihoda od neizravnih poreza iznosi 16,7 posto, što sve skupa podrazumjeva pad prihoda od poreza u apolutnom iznosu do 493 milijuna KM. Naplata ovih prihoda će u narednom razdoblju biti pažljivo praćena te će, u slučaju daljeg pogoršanja, biti poduzimane zakonom propisane korektivne mjere.

Vlada FBiH, 16. aprila 2020.

S obzirom na činjenicu da je rebalans Budžeta FBiH od strane Vlade FBiH usvojen sa jednim danom kašnjenja, Istinomjer će obećanje premijera FBiH, Fadila Novalića ocijeniti sa ispunjeno sa zakašnjenjem.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!