Neistina

Državni budžet posljednji put nije usvojen prije tri i po godine

Ministrica okoliša i turizma FBiH i zastupnica u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH) Edita Đapo gostovala je u emisiji “Špica” na TVSA 4. februara 2022. godine, te je tom prilikom govorila i o radu državnih institucija BiH.

Screenshot: TVSA

U kontekstu učestvovanja zvaničnika/ca iz Republike Srpske u radu institucija BiH, Đapo je konstatovala da svi moraju raditi u interesu građana i navela primjer državnog budžeta, rekavši da on nije usvojen tri i po godine:

Ono što je bitno građanima kako u Republici Srpskoj, tako i u Federaciji, dakle, u cijeloj BiH, jeste da svi radimo svoj posao, da se donese budžet, tri i po godine državni nivo nema budžeta, stalno je na privremenom finansiranju.

Edita Đapo, 4.2.2022.

Institucije BiH već duži period novac koriste na osnovu tromjesečnih odluka o privremenom finansiranju, pa je tako trenutno na snazi Odluka o privremenom finansiranju institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za period januar – mart 2022. godine, usvojena 13. januara 2022. godine.

Međutim, suprotno tvrdnji Edite Đapo, posljednji budžet nije usvojen prije tri i po godine, već sredinom 2020. godine, donošenjem Zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2020. godinu.

Na 10. hitnoj sjednici Predstavničkog doma PSBiH, održanoj 27. jula 2020. godine, usvojen je Izvještaj Zajedničke komisije oba doma PSBiH o postizanju identičnog teksta Zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2020. godinu.

Dva dana kasnije, Dom naroda PSBiH je na 6. hitnoj sjednici također usvojio spomenuti izvještaj, čime je BiH dobila budžet za 2020. godinu.

Važno je istaći da je usvajanje budžeta institucija BiH na vrijeme zapravo anomalija, budući da je od 2000. godine, otkako se na stranici Ministarstva finansija i trezora BiH vodi evidencija, godišnji budžet usvojen u zakonski propisanom roku svega pet puta.

Zakon o finansiranju institucija BiH u članu 10. nalaže da Zakon o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za narednu godinu treba biti usvojen do 31. decembra tekuće godine:

(1) Zakon o budžetu institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza Bosne i Hercegovine sadrži budžet sačinjen u skladu s članom 8. ovog zakona i odredbe koje reguliraju specifičnosti izvršenja budžeta u tekućoj godini.

(2) Vijeće ministara obavezno je Predsjedništvu Bosne i Hercegovine podnijeti Nacrt Zakona o budžetu institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza Bosne i Hercegovine za narednu godinu najkasnije do 15. oktobra tekuće godine.

(3) U skladu s vlastitim poslovnikom, Predsjedništvo Bosne i Hercegovine dužno je podnijeti za narednu godinu Prijedlog Zakona o budžetu institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza Bosne i Hercegovine Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine do 1. novembra tekuće godine.

(4) Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine razmatra Prijedlog Zakona o budžetu institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza Bosne i Hercegovine koji podnosi Predsjedništvo Bosne i Hercegovine, i u skladu s vlastitim poslovnikom usvaja Zakon o budžetu do 31. decembra tekuće godine.

Zakon o finansiranju institucija BiH, član 10.

Ipak, budući da je posljednji budžet institucija BiH usvojen prije godinu i po, a ne prije tri i po godine, Istinomjer tvrdnju Edite Đapo ocjenjuje neistinitom.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!