Damir Arnaut protiv koaliranja SBB-a sa SDA

U kontekstu nedavnih razgovora koje su delegacije Stranke demokratske akcije (SDA) i Saveza za bolju budućnost (SBB) vodile na temu formiranja vlasti na državnom i nivou FBiH, član Predsjedništva SBB-a i poslanik ove stranke u Predstavničkom domu PSBiH, Damir Arnaut iznio je mišljenje da njegova stranka ne treba koalirati sa SDA.

Smatram da je patriotska dužnost ne ulaziti u kombinacije sa SDA na bilo kojem nivou. Naime, kada je SNSD-u i HDZ-u dala kontrolni paket u Domu naroda, SDA je obesmislila koaliranje za bilo koga ko učešće u vlasti vidi kao sredstvo da ishodi ključne reforme i ispuni predizborna obećanja, umjesto da poklopi resore. Taj potez je doslovno uništio mogućnost da ojačamo sankcionisanje sukoba interesa, uvedemo elektronsko glasanje, ukinemo privilegije ili usvojimo izmjene Izbornog zakona koje implementiraju odluku ‘Ljubić’ na način koji pored etničkih štiti i građanske interese.”

Damir Arnaut, 25.02.2019.

Gotovo identičan stav Arnaut je imao i dan nakon razgovora delegacija SDA i SBB-a o koaliciji na državnom i federalnom nivou.

SBB, kao i svaka druga stranka, će donijeti te odluke, a ja vam mogu reći svoj lični stav koji glasi, da je patriotska dužnost ne ulaziti u te priče s SDA. SDA je svojim potezima obesmislio bilo kakvu koaliciju na državnom nivou. Zbog entitetskog glasanja SNSD može blokirati svaku priču u državnom Parlamentu. SDA je takođe u kantonalnim skupštinama omogućio 4 delegata i Dodik i Čović mogu sve blokirati i usvojiti u Domu naroda.”

Damir Arnaut, 13.02.2019.

Istinomjer je inače stavove Fahrudina Radončića iznesene nakon sastanka sa SDA, održanog 12. februara  ocijenio nedosljednim u odnosu na ono što je u više navrata govorio ranije.

Još u vrijeme nakon izbora, kada se u novembru pregovaralo o formiranju vlasti u Kantonu Sarajevo, Arnaut je bio mišljenja da SDA treba da ode u “političku mirovinu”.

Ne učestvujem u pregovorima o formiranju vlasti u Kantonu Sarajevo. Kada su u pitanju pregovori, sve je onako kako se prikazuje i to je dobro. Razgovori zaista idu u pravcu da se formira koalicija koja će biti programska i koja će biti fokusirana na predlaganje rješenja za postojeće probleme odnosno da traje do sljedećih izbora. Nemoguće je popraviti stanje bez da Stranka demokratske akcije ode u mirovinu.”

Damir Arnaut, 12.11.2018.

Pošto je Damir Arnaut cijelo vrijeme zadržao isti stav da SBB ne treba ulaziti u partnerki odnos sa SDA, Istinomjer će mu dati ocjenu “dosljedno”.  

(Istinomjer.ba)

Vlada FBiH ponovo nije dala odobrenje za povećanje cijene prirodnog gasa

Na sjednici Vlade Federacije BiH održanoj 13.03.2019. godine razmatran je zahtjev za povećanje cijene prirodnog gasa....

Velić ponovo pozvala SDA da imenuje mandatara za novi sastav Vlade BPK Goražde

Nakon konstituirajuće sjednice Skupštine BPK Goražde, Edita Velić se obratila javnosti, te podsjećajući da su “tek na pola puta kada je u pitanju završetak procesa formiranja vlasti u BPK Goražde”,...Liberalna stranka pouzdan partner SDA u BPK Goražde

Netom nakon što su potvrđeni zvanični rezultati Opštih izbora 2018. godine, zastupnik Liberalne stranke u Skupštini Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, Rasim Mujagić iz Liberalne stranke (LS) nije...