Nedosljedno

Radončić ipak razgovarao o mogućoj koaliciji sa SDA

Nakon sastanka koji su 20. februara održale delegacije Stranke demokratske akcije (SDA) i Saveza za bolju budućnost (SBB), na temu formiranja vlasti na državnom i nivou FBiH, lider SBB-a, Fahrudin Radončić je potvrdio da se na sastanku razgovaralo o mogućoj koaliciji.

Mi danas nismo napravili koaliciju, mi smo o tome samo razgovarali. (…) Niti ja niti Izetbegović niti ijedan lider nema pravo na vlastite sujete. Nismo više u predizbornoj kampanji gdje padaju teške riječi, dešava se da se nakon izbora situacija naglo u negativnom smislu mijenja. Kao ozbiljni ljudi moramo raditi da dođemo do jedinstvenog bloka.”

Fahrudin Radončić, 20.02.2019.

Međutim, više puta nakon Općih izbora u oktobru 2018. godine, Radončić je bio eksplicitan u izražavanju svog stave da stranka čiji je lider neće koalirati sa SDA. Tako je pet dana poslije izbora rekao:

Ne postoji ni teoretska šansa da SBB koalira sa SDA. U ovom trenutku je najvažnije dokumentovati brutalnu izbornu krađu i zatražiti sankcionisanje naredbodavaca, organizatora i realizatora falsificiranja izborne volje građana.”

Fahrudin Radončić, 12.10.2018.

I u januaru ove godine, kada je upitan o mogućnosti ulaska njegove stranke u vlast, Radončić je odgovorio da SBB neće ulaziti u koaliciju sa SDA.

SBB nema opciju da bude dio vlasti na federalnom i državnom nivou niti sa SDA, ali ni s Bh. blokom.”

Fahrudin Radončić, 18.01.2018.

S obzirom da je kroz mjesec dana promjenio svoj stav i ipak “razgovarao o mogućoj koaliciji” sa SDA, Istinomjer će stavove Fahrudina Radončića ocijeniti kao “nedosljedne”.

(Istinomjer.ba)

 

Pitajte Istinomjer!