Radončić ipak razgovarao o mogućoj koaliciji sa SDA

Nakon sastanka koji su 20. februara održale delegacije Stranke demokratske akcije (SDA) i Saveza za bolju budućnost (SBB), na temu formiranja vlasti na državnom i nivou FBiH, lider SBB-a, Fahrudin Radončić je potvrdio da se na sastanku razgovaralo o mogućoj koaliciji.

Mi danas nismo napravili koaliciju, mi smo o tome samo razgovarali. (…) Niti ja niti Izetbegović niti ijedan lider nema pravo na vlastite sujete. Nismo više u predizbornoj kampanji gdje padaju teške riječi, dešava se da se nakon izbora situacija naglo u negativnom smislu mijenja. Kao ozbiljni ljudi moramo raditi da dođemo do jedinstvenog bloka.”

Fahrudin Radončić, 20.02.2019.

Međutim, više puta nakon Općih izbora u oktobru 2018. godine, Radončić je bio eksplicitan u izražavanju svog stave da stranka čiji je lider neće koalirati sa SDA. Tako je pet dana poslije izbora rekao:

Ne postoji ni teoretska šansa da SBB koalira sa SDA. U ovom trenutku je najvažnije dokumentovati brutalnu izbornu krađu i zatražiti sankcionisanje naredbodavaca, organizatora i realizatora falsificiranja izborne volje građana.”

Fahrudin Radončić, 12.10.2018.

I u januaru ove godine, kada je upitan o mogućnosti ulaska njegove stranke u vlast, Radončić je odgovorio da SBB neće ulaziti u koaliciju sa SDA.  

SBB nema opciju da bude dio vlasti na federalnom i državnom nivou niti sa SDA, ali ni s Bh. blokom.”

Fahrudin Radončić, 18.01.2018.

S obzirom da je kroz mjesec dana promjenio svoj stav i ipak “razgovarao o mogućoj koaliciji” sa SDA, Istinomjer će stavove Fahrudina Radončića ocijeniti kao “nedosljedne”.

(Istinomjer.ba)

 

Nakon Deklaracije iz 2015. godine PDP nije “trajno isključio” SDA iz potencijalnih koalicija

Na svom 7. Kongresu održanom 14.09.2019. godine Stranka demokratske akcije (SDA) pored ostalog usvojila je Programsku...

Ipak postoji “mogućnost da se pronađe formula izlaska iz ćorsokaka”

Nakon sjednica Predsjedništva BiH na kojima nije postignut dogovor o slanju ANP-a i imenovanju mandatara za sastav Vijeća ministara BiH, Milorad Dodik je rekao kako je “rok važenja” sporazuma o...SDP TK: Poštovati ili ne poštovati odluke Glavnog odbora stranke

Priča oko formiranja Vlade Tuzlanskog kantona (TK) nakon posljednjih Općih izbora održanih u oktobru prošle godine još uvijek nije završena, a posljednjih dana ponovo je aktuelizirana tema mogućeg...