BiH na dobrom putu da izgubi 100 miliona eura u arbitražnom sporu sa Hrvatskom

Bosna i Hercegovina bi se, kako sada stvari stoje, 01. decembra mogla naći u međunarodnom arbitražnom sporu sa Republikom Hrvatskom, što bi građane/ke BiH moglo koštati 100 miliona eura

Naime, Hrvatska elektroprivreda (HEP) u maju je uputila zahtjev za mirno rješavanje spora oko isplate prijeratnog investiranja u Rudnik i Termoelektranu „Gacko“ (RiTE Gacko). U ovom sporu se od Bosne i Hercegovine, kao pasivno legitimiranog subjekta međunarodnog prava, odnosno tužene strane, potražuje gore navedeni iznos.

To je nova ozbiljna situacija u kojoj HEP traži dobrovoljno poravnanje odnosno isplatu uloženih sredstava u BiH.

(Mirko Šarović, 23.05.2017.)

HEP je ovim zahtjevom BiH dao rok, u dva navrata, od ukupno 6 mjeseci, uz prijetnju međunarodnom arbitražom ukoliko se ne postigne mirno rješenje spora oko prijeratnih ulaganja u TE GackoPrvi, tromjesečni rok za mirno rješavanje ovog spora bio je 23. august, međutim dogovor nije postignut. Nakon toga je Pravobranilaštvo BiH zatražilo od Hrvatske produženje roka, za još tri mjeseca.

U slučaju nepostizanja sporazumnog rješenja u roku od 6 mjeseci od slanja zahtjeva, odnosno do 1. decembra 2017. godine, Hrvatska elektroprivreda kao investitor u BiH ima pravo pokrenuti arbitražni spor protiv Vijeća ministara BiH pri međunarodnom Centru za rješavanje ulagačkih sporova, sukladno Evropskoj povelji.

(HEP, 02.11.2017.)

Vijeće ministara BiH, kao nadležna i od strane HEP-a “prozvana” institucija u ovom slučaju, u cijeli proces se uključila sa “debelim” zakašnjenjem i to tek u septembru. Kako se navodi u saopštenju sa tadašnje sjednice, Vijeće ministara BiH upoznalo se sa Informacijom Pravobraniteljstva BiH o podnesenom zahtjevu „Hrvatske elektroprivrede – HEP“ za mirno rješenje spora protiv Bosne i Hercegovine u vezi s izgradnjom „Rudnika i termoelektrane Gacko“,  te konstatovalo produljenje roka za pregovore.

Rok za mirno rješavanje spora s HEP-om produljen je do 1. prosinca 2017. godine, a dosadašnji razgovori predstavnika HEP-a i Vlade Republike Srpske nisu rezultirali dogovorom.

(Vijeće ministara BiH, 29.09.2017.)

Osim pokazane nezainteresovanosti, Vijeće ministara BiH dodatno je pokazalo kako je BiH nespremna kako za ovu, tako i za sve ostale međunarodne arbitraže:

Imajući u vidu povećan broj arbitražnih investicionih sporova sa višemilionskim iznosima protiv Bosne i Hercegovine, zadužuje se Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa da Vijeću ministara hitno dostavi Prijedlog odluke o formiranju stalnog pregovaračkog tijela Bosne i Hercegovine za mirno rješavanje međunarodnih investicionih sporova.

(Zaključak 102. sjednice Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, 23.05.2017.)

Da hitnost nije vrlina bh institucija, u ovom slučaju Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, potvrđuje saopštenje sa sjednice Vijeća ministara, i to četiri mjeseca kasnije, iz kojeg je jasno da BiH još uvijek nema ni prijedlog o pregovaračkom timu za mirno rješavanje sporova.

Vijeće ministara BiH upoznato je s Informacijom Pravobraniteljstva BiH o podnesenom zahtjevu „Hrvatske elektroprivrede – HEP“ za mirno rješenje spora protiv Bosne i Hercegovine u vezi s izgradnjom „Rudnika i termoelektrane Gacko“ sukladno Sporazumu između Vlade Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Hrvatske o recipročnom unaprjeđenju i zaštiti ulaganja i Ugovoru o energetskoj povelji.

Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa će za jednu od narednih sjednica predložiti odluku o formiranju stalnog pregovaračkog tima za mirno rješavanje sporova u koji će biti uključeni eksperti za određene oblasti.

Na ovaj će način biti realiziran zaključak Vijeća ministara BiH sa 102. sjednice, a u cilju izbjegavanja dodatnih troškova u situacijama kada je moguće voditi postupak mirnog rješavanja sporova.

(Vijeće ministara BiH, 29.09.2017.)

Za dvije sedmice ističe rok do kada je BiH “mirno” mogla riješiti spor s HEP-om i postići dogovor s Hrvatskom oko potraživanja od RiTE “Gacko”.

Od podnošenja zahtjeva HEP-a u maju, pa do danas, Vijeće ministara BiH nije našlo za shodno da imenuje ovlaštene “stalne” pregovarače u ovom i sličnim postupcima, a održane su mnoge sjednice. Resorno ministarstvo je Vijeću ministara dostavilo Prijedlog odluke o formiranju pregovaračkog tijela Bosne i Hercegovine za mirno rješavanje međunarodnih investicijskih sporova, ali taj prijedlog se tek našao na dnevnom redu ovosedmične, otkazane sjednice koja bi se trebala održati 22.11.2017.

Pod pretpostavkom da će se na narednoj sjednici formirati pregovaračko tijelo BiH, sve je izvjesnije da 7 dana neće biti dovoljno za mirno rješavanje spora, budući da rok za to ističe 01.12.2017. godine.

Zbog propuštenih rokova i nezainteresovanosti za pravovremeno i hitno rješavanje važnih pitanja, a što bi BiH moglo skupo koštati, Vijeće ministara BiH, na čelu sa predsjedavajućim Denisom Zvizdićem, od Istinomjera dobija ocjenu neispunjeno.

(Istinomjer.ba)

Rekonstrukcija puta Babin Do – Šabići

Ugovori o izvođenju radova na putu Babin Do - Šabići, čija vrijednost iznosi 671 hiljadu KM potpisani su 24. maja 2019....

KS: VIK uskoro dobija novi menadžment?

Predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo, Elmedin Konaković održao je konferenciju za medije povodom, kako je saopćeno, “otkrivene višemilionske štete načinjene Kantonalnom javnom komunalnom...


Kanalizacija stigla, asfalt na čekanju

Desetogodišnji projekat izgradnje kanalizacije u Bijeljini privodi se kraju, ali jedan broj ulica u tom gradu nakon završetka radova još uvijek nije asfaltiran. Jedna od takvih je i Ulica Vojvode...