Poluistina

Prodanović: Stranke su odgovorne, ali ne poslanici

Lazar Prodanović

Lazar Prodanović, član Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH se založio da se kroz amandmane na Ustav BiH, a potom i izmjene i dopune Izbornog zakona BiH, ugradi odredba kojom će se definirati i propisati održavanje prijevremenih izbora, kako se nakon narednih općih izbora ne bi dešavale slične situacije da budemo bez vlasti u državi i više od godinu.

“Nužno je da se propišu rokovi za formiranje vlasti kako u ustavnim, tako i zakonskim odredbama. Na taj način ćemo eliminirati situaciju da će biti moguće da se vlast u BiH ubuduće ne formira. Za rješenje sadašnje situacije u BiH od razmišljanja o prijevremenim izborima, koji su nemogući, bilo bi bolje i značajnije postizanje malo više političke volje koja bi nas dovela do formiranja Vijeća ministara BiH. Stoga SDP, SDA, HDZBiH i HDZ 1990 trebaju da se dogovore o raspodjeli pozicija, jer bi oni koji priželjkuju i prizivaju prijevremene izbore možda na njima mogli izaći kao gubitnici”, naveo je Prodanović.

(Oslobođenje, 25. 10. 2011.)

Komentar:

Iako je tačna konstatacija Lazara Prodanovića, moramo podsjetiti da je u svakoj iole uređenoj, da ne kažemo “normalnoj”, zemlji praksa da su delegati u parlamentu odgovorni biračima, a ne političke stranke. Ne sumnjamo u dobronamjernost Lazara Prodanovića, no ipak je činjenica da je u BiH evidentna pojava da se, prije svih, prvo stranke i njihov vrh pitaju za sve, pa tako i za zakone, izmjene zakona itd. Nažalost, parlamentarci su sveden na nivo podizanja ruku po stranačkoj direktivi, što sigurno nije odlika uređenog i demokratskog društva u kojem mora biti mjesta i za neslaganje sa mišljenjem šefova stranaka o pojedinim pitanjima.

Pitajte Istinomjer!