Neispunjeno

BiH je jedina evropska država bez oficira za vezu pri EUROPOL-u

Početkom aprila ove godine iz Ministarstva sigurnosti BiH potvrđeno je da je napokon “dogovorena uspostava kontakt tačke za saradnju sa evropskom policijom”, i da će ista biti u Ministarstvu sigurnosti BiH. Ministar Mektić tada je rekao da je to “istorijski trenutak za sektor bezbjednosti u BiH” obzirom da je situacija bila “na ivici razlaza“ sa EUROPOL-om. Od tada je prošlo više od dva mjeseca, a procedura imenovanja oficira za vezu sa EUROPOL-om još uvijek nije okončana.

Uspostavljanja bh. oficira za vezu sa EUROPOL-om jedna od najvažnijih tačaka po pitanju sigurnosti u procesu evropskih integracija, a ujedno je i obaveza koja proizilazi iz Sporazuma o saradnji kojeg je BiH potpisala sam Europskom policijom (EUROPOL).

Podsjećamo, ministar sigurnosti BiH, Dragan Mektić je u oktobru prošle godine izjavio da su nedoumice oko oficira za vezu pri Uredu Evropske policije (EUROPOL) riješene i da slijedi implementacija ugovora o saradnji, deset godina poslije potpisivanja.

Veoma je važno da što prije pošaljemo našeg oficira za razmjenu podataka, jer su to učinile sve zemlje regiona. Veoma je važno Bosni i Hercegovini, ali i EUROPOL-u da saradnja profunkcioniše. U dobrom dijelu IDIL je poražen i iza njih je ostao rudnik informacija, dokumenata i dokaza vezanih za njihovo učešće, a koje bi trebalo prikupiti u baze EUROPOL-a i INTERPOL-a. Ti će podaci koristiti i BiH jer su i bh. državljani tamo ratovali.

(Dragan Mektić, 30.11.2017.)

Međutim, ovo Mektićevo obećanje nije ispunjeno zbog, kako kaže, “ispolitiziranih policijskih agencija koje se ne mogu dogovoriti same sa sobom”. Zbog svega navedenog BiH je bila na korak do suspenzije sporazuma. Nakon što je početkom aprila ove godine postignut dogovor, da kontakt tačka sa EUROPOL-om bude Ministarstvo sigurnosti, BiH je načinila tek prvi pomak u implementaciji sporazuma. Sporazum o operativnoj podršci i saradnji BiH sa EUROPOL-om jedna je od najvažnijih tačaka po pitanju sigurnosti u procesu evropskih integracija. Zbog neslaganja bh. institucija ovaj sporazum nikada nije mogao biti dosljedno sproveden, a iz godine u godinu jedino smo svjedočili najavama da će se to uskoro desiti.

Iako je još u januaru 2007. ugovorom definisana i uređena svrha i pozicija oficira za vezu, koji bi Ministarstvu sigurnosti BiH olakšao saradnju sa zemljama članicama po pitanju suzbijanja i istraživanja teških oblika međunarodnog kriminala, nakon više od deset godina, BiH još uvijek nema oficira za vezu.

Od 2016. pa nadalje, ja ne znam šta sve nisam uradio da s policijskim agencijama u BiH dogovorim tu kontakt tačku, ali nisam uspio. Za danas sam bio dogovorio da potpišem memorandum sa 16 policijskih agencija o kontakt tački, ali jedan dio agencija uslovljava to potpisivanje, za mene očito političkim uslovima. Ne vidim u ovom momentu mogućnost da možemo potpisati taj memorandum u BiH. Stoga je veliko pitanje hoće li opstati okvirni sporazum BiH s Europolom.

(Dragan Mektić, 28.12.2017.)

Obzirom da je prošlogodišnji, oktobarski dogovor Mektić-Lukač također pao u vodu, kompletan ugovor o saradnji sa EUROPOL-om bio je doveden u pitanje. Kao razlog neslaganja navedena je uloga Direkcija za koordinaciju policijskih tijela.

MUP RS-a ne želi da se pominje Direkcija za koordinaciju policijskih tijela, dok ostale agencije insistiraju da Direkcija bude sjedište kontakt tačke. Što se mene tiče, može biti pod kruškom, u ulici Bratstva i Jedinstva.

(Dragan Mektić, 28.12.2017.)

Aprilski sastanak predstavnika BiH sa delegacijom EUROPOL-a bio je posljednja šansa za postizanje dogovora kako ne bi došlo do suspenzije.

To bi bila katastrofa. To bi bilo nešto što se nije dogodilo nijednoj državi u Evropi, ni izvan Evrope, kao i u našem regionu. Ipak, nadam se da ćemo to pitanje sutra riješiti sa EUROPOL-om, kao i sa predstavnicima Evropske komisije, tako da ne bi trebalo doći do te suspenzije.

Imat ću sastanak sa šefom delegacije EUROPOL-a, a jednom dijelu sastanka prisustvovat će i šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark. Poslije će biti prisutna i dva entitetska ministra. Pokušat ćemo riješiti pitanje kontaktne tačke uz neki dogovor. Ako to ne bude išlo, sagledao sam zakone i imam zakonsku mogućnost da to riješim, da ja odredim kontaktnu tačku, kako bi to profunkcionisalo.”

(Dragan Mektić, 11.04.2018.)

Nakon sastanka koji je održan u aprilu potvrđeno je da je “dogovorena uspostava kontakt tačke za saradnju sa evropskom policijom”, i da će ista biti u Ministarstvu sigurnosti Bosne i Hercegovine. Ministar Mektić je tada rekao da je to “istorijski trenutak za sektor bezbjednosti u BiH” te da je situacija bila “na ivici razlaza“.

Sada ćemo postati sastavni dio Europola, odnosno evropske policije. Imaćemo pristup svim analizama, informacijama, bazama podataka, učestvovaćemo zajedno u međunarodnim policijskim akcijama, istragama, hapšenjima, provjerama. Puno ćemo lakše doći do informacija koje nam budu trebale kada su u pitanju terorizam i organizovani kriminal, posebno kada su u pitanju pranje novca, finansijski kriminal, razne prevare i mahinacije.

(Dragan Mektić, 11.04.2018.)

Sljedeće što je BiH trebala ispoštovati prema sporazumu, nakon uspostavljanja “kontakt tačke”, trebalo je biti uspostavljanje bh. oficira za vezu sa EUROPOL-om. Obzirom da je od uspostavljanja kontakt tačke za saradnju sa evropskom policijom prošlo više od dva mjeseca, Istinomjer je kontaktirao Ministarstvo sigurnosti BiH, a kako bismo provjerili da li je okončana procedura izbora i imenovanja bh. oficira za vezu pri EUROPOL-u.

Procedura imenovanja oficira za vezu sa EUROPOL-om još nije okončana. Trenutno se čekaju saglasnosti još nekoliko kantonalnih ministarstava unutrašnjih poslova.

(Ured glasnogovornika MSBiH, 25.06.2018.)

Shodno navedenom, zbog nepravovremenog imenovanja bh. oficira za vezu sa EUROPOL-om, Istinomjer ovo obećanje ocjenjuje kao neispunjeno.

Biće interesantno vidjeti kako će se okončati dogovori o ovom pitanju i kakav će im biti krajnji ishod, obzirom da je BiH i dalje jedina evropska država bez oficira za vezu pri EUROPOL-u.

Istinomjer će i dalje pratiti proceduru imenovanja bh. oficira za vezu pri Europskoj policiji.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!