Neispunjeno

Bevanda: Povratak – “prioritet” na čekanju

vjekoslav bevandaPredsjedatelj Bevanda je naglasio i značaj realiziranja programa stambenog zbrinjavanja izbjeglih osoba i istaknuo da je potrebno učiniti dodatne napore kako se ne bi u europskim i administrativnim institucijama zadržavala sredstva koja su namijenjena za ove projekte.

„Mi ćemo kod svih inozemnih donatora, kroz europske banke osigurati da novac koji leži na računima, pa i onaj koji je uplaćen, bude što prije operativan kako bismo pomogli ovoj populaciji. To treba da bude prioritet“, izjavio je nakon susreta predsjedatelj Bevanda.

(Fena, 04.02.2013.)

Komentar:

Još početkom prošle godine, prilikom posjete Beogradu i susreta sa tadašnjim premijerom Republike Srbije Ivicom Dačićem, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, Vjekoslav Bevanda je istakao kako će raditi na tome da novac stranih donatora, namijenjen za stambeno zbrinjavanje izbjeglih osoba, bude što prije operativan. No, to se nije desilo ni nakon godinu i pet mjeseci od ove izjave.

Kako je Istinomjer već pisao, sredstva prikupljena na donatorskoj konferenciji, održanoj u Sarajevu još 2012. godine, još uvijek se nalaze na računima stranih banaka, a nisu iskorištena zbog toga što Evropska komisija nije dala saglasnost za to. Razlog tome je neusaglašenost procedura.

U okviru ovog projekta samo u Bosni i Hercegovini trebala su biti obezbijeđena trajna stambena rješenja za 5.400 porodica (oko 14.000 lica), odnosno po 1.800 porodica iz reda svakog od tri konstitutivna naroda i ostalih. Od navedenih 5.400 porodica, na prostoru Republike Srpske trajna stambena rješenja su planirana za 4.200, a na prostoru Federacije BiH za 1.200 porodica.

Međutim, kako sredstva nisu iskorištena do danas, izgradnja objekata za ove porodice je i dalje na čekanju, a „beogradsko obećanje“ Vjekoslava Bevande o prioritetnom rješavanju ovog problema je samim tim ostalo neispunjeno.

(Istinomjer.ba)

 

Pitajte Istinomjer!