Neispunjeno

Čordaš: Nema novih projekata pomoći za povratak ni nakon dvije godine

davor cordasI ministar za izbjeglice i raseljene osobe RS-a Davor Čordaš rekao je da postoji interes ljudi za povratak te da se u naredne dvije godine očekuju i konkretni projekti pomoći imajući u vidu i sredstva koja su prikupljena na nedavnoj donatorskoj konferenciji u Sarajevu.

(Fena, 11.06.2012.)

Komentar:

Nakon donatorske konferencije o regionalnom povratku koja je održana u Sarajevu u aprilu 2012. godine, ministar za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske, Davor Čordaš, najavio je konkretne projekte u oblasti povratka raseljenih. Izjavio je ovo Čordaš prilikom sastanka sa izaslanicom predsjednika Republike Hrvatske, Romanom Vlahutin, na kojem se razgovaralo o povratku Hrvata u RS.

Međutim, kako nezvanično saznajemo iz ovog ministarstva, do danas nije proveden niti jedan konkretan projekat koji je iskoristio sredstva skupljena na ovoj konferenciji. Priznao je to i sam Čordaš godinu dana nakon konferencije. Kako je rekao, problem su „komplikovane procedure“, odnosno uslovi koje postavlja Evropska komisija.

„Program ide jako sporo, postavljeni su neki novi uvjeti. Od one brojke od 100 milijuna eura već je 50 milijuna najavljeno, no sada iz Europske komisije traže neke nove standarde poput termoizolacije i eko uvjeta. To nismo imali do sada, pa iako se u nekim slučajevima ti uvjeti mogu ispuniti, u nekima ne mogu, a sve zajedno zahtijeva dodatne procedure i monitoringe, što će odnijeti vremena“, rekao je tada Čordaš.

Kako sada stvari stoje, ni nakon godinu dana od ove izjave, stvari se nisu pomjerile sa mrtve tačke, niti su skupljena sredstva za povratak uopšte korištena.

S obzirom da su u našoj zemlji sredstva namijenjena za povratak godinama trošena netransparentno, nije teško razumjeti zašto se donatori žele dodatno osigurati “komplikovanim procedurama”, što izgleda nije po volji lokalnih zvaničnika.

S obzirom da su dvije godine od donatorske konferencije upravo prošle, a da od Čordašove najave da će se u roku od dvije godine realizirati konkretni novi projekti povratka nije bilo ništa, možemo zaključiti i da je njegovo obećanje ostalo neispunjeno.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!