Dosljedno

Bešlija odlučna u uvođenju taksi-vozila za osobe s invaliditetom

Zastupnica u Skupštini Kantona Sarajevo Vildana Bešlija je početkom 2019. godine pokrenula inicijativu za uvođenje taksi-vozila koja su prilagođena osobama s invaliditetom. Međutim, zbog nedostataka u zakonskoj regulativi na federalnom nivou koji tretiraju ovu oblast, njena inicijativa se nije mogla realizirati. Od tada, Bešlija je u više navrata podnosila ovu inicijativu, a u svojim javnim istupima naglašavala je važnost subvencioniranja ove usluge.

Fotografija: Naša stranka

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike i Udruženje za zaštitu prava “Taxi 8” ozvaničili su 9.3.2022. godine početak poslovanja prvog taksi-servisa za osobe s invaliditetom u Kantonu Sarajevo. Zastupnica u Skupštini Kantona Sarajevo Vildana Bešlija (Naša stranka), koja je u više navrata inicirala pokretanje usluge taksi-vozila za osobe s invaliditetom, tom prilikom je istakla da joj je naredni korak osiguranje subvencioniranja ove usluge.

Sve sam radila u saradnji s osobama s invaliditetom, sretna sam zbog njih, znam šta im ovo znači, ali i tužna, jer neki od njih, među kojima i naš Jasmin Džemiđić, nažalost, nisu dočekali da se voze u tom taksiju kao i svi ostali građani, a dali su znanje, dobru volju, optimizam i energiju da do ovog dođe. Slijedeći korak koji ću poduzeti jeste da se obezbijedi subvencioniranje ove vrste usluge.

Vildana Bešlija, 9.3.2022.

Podsjećamo, Bešlija je 23.1.2019. godine, na trećoj radnoj sjednici Skupštine KS, uputila inicijativu Ministarstvu saobraćaja Kantona Sarajevo za Uvođenje taksi vozila koja su prilagođena osobama s invaliditetom. U odgovoru Ministarstva saobraćaja od 19.2.2019. godine navedeno je da je Ministarstvo pokrenulo inicijativu prema Federalnom ministarstvu prometa i komunikacija za dopunu Zakona o cestovnom prijevozu FBiH, kao i dopunu Pravilnika o tehničko-eksploatacionim uslovima za vozila kojim se obavljaju pojedine vrste prijevoza te Pravilnika o licenci za obavljanje javnog prijevoza u cestovnom prometu.

Bešlija je na sjednici Skupštine Kantona Sarajevo, održanoj 26.3.2019. godine, postavila zastupničko pitanje Ministarstvu saobraćaja KS o poduzetim aktivnostima u svrhu uvođenja taksi-vozila prilagođenih osobama s invaliditetom. S obzirom na to da odgovor nije dobila, pitanje je ponovo postavila na sjednici održanoj 19.6.2019. godine.

U odgovoru Ministarstva od 5.8.2019. godine navedeno je da je Federalnom ministarstvu prometa i komunikacija dostavljena inicijativa zastupnika Irfana Čengića (SDP) za izmjenu i dopunu Zakona o cestovnom prijevozu Federacije BiH, kako bi se omogućilo taksi-prijevoznicima da registruju vozila namijenjena za prijevoz osoba s invaliditetom.

Na prijedlog zastupnika Irfana Čengića (SDP), Predstavnički dom Parlamenta FBiH usvojio je krajem januara 2020. godine izmjene i dopune Zakona o drumskom prijevozu kojim je omogućeno stavljanje u promet taksi-vozila za prijevoz putnika s invaliditetom.

Sljedeći korak jeste usvajanje prijedloga zakona na Domu naroda PFBiH, zahvaljujem se predsjedavajućem i zastupnicima iz svih stranaka na podršci zakonu. Dužan sam spomenuti i dvije osobe koje su mnogo radile na ovome, zastupnicu Vildanu Bešliju koja je prva pokrenula ovo pitanje na SKS i ministra saobraćaja Adnana Štetu koji me zamolio da se posvetim ovoj temi.

Irfan Čengić, 30.1.2020.

Dom naroda Parlamenta FBiH usvojio je krajem jula 2020. godine spomenute izmjene i dopune Zakona o drumskom prijevozu.

Nakon što su na federalnom nivou otklonjene prepreke za stavljanje u promet taksi-vozila za osobe s invaliditetom, Bešlija je u julu 2020. godine ustvrdila da je potrebno “neko vrijeme da odluka zaživi” te da će se ona zalagati da se ova inicijativa što prije realizira.

Vrijeme je pandemije, taksisti otežano posluju a pokrenuti takav posao u ovakvim okolnostima teže je nego ikad. Predložit ću da Kanton olakša što je moguće više procedure registracije ovog biznisa te da se razmotri mogućnost subvencioniranja troškova pokretanja onima koji se odluče za nabavku vozila prilagođenih prevozu osoba s invaliditetom. Podsjećam i da je dobar dio osoba s invaliditetom rizična grupa kad je u pitanju koronavirus te da bi što skorije stavljanje u opticaj taksi usluge za značajno smanjilo rizike kojima se svakodnevno izlažu krećući se gradom na način kako su do sada navikli – bez prevoza ili prevoznim sredstvima gradskog saobraćaja u kojima je to moguće.

Vildana Bešlija, 30.7.2020.

I u decembru 2020. Bešlija je naglasila važnost subvencioniranja ove vrste usluga.

Ono što je također važno jest da pokretanje ovog posla bude subvencionirano. Ipak se radi o posebno prilagođenim vozilima u koja se ulaže više. To ulaganje moglo bi uticati na veću cijenu taksi prevoza što bi umanjilo efekt ove lijepe vijesti, jer osobe s invaliditetom su jako često u nezavidnoj materijalnoj situaciji i onda ne bi mogle koristiti ovu uslugu.

Vildana Bešlija, 11.12.2020.

Skupština Kantona Sarajevo, na sjednici održanoj 7.4.2021. godine, usvojila je Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o taksi-prijevozu u Kantonu Sarajevo. Zakonom je utvrđen broj dopunskih taksi-oznaka za prijevoz lica s invaliditetom, koji se utvrđuje jednom godišnje na kraju tekuće godine.

S obzirom na činjenicu da je Vildana Bešlija u nekoliko navrata od 2019. godine podnosila inicijative o uvođenju taksi-vozila za prijevoz osoba s invaliditetom, te budući da je u više navrata u svojim javnim istupima isticala važnost subvencioniranja ove usluge, Istinomjer njen stav po tom pitanju ocjenjuje dosljednim.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!