Ubrzane dokvalifikacije za osobe koje se bave starim zanatima i obrtima

Vlada Kantona Sarajevo (KS) je na sjednici održanoj 18. jula 2019. godine usvojila inicijativu za uvođenje skraćenog programa prekvalifikacije i dokvalifikacije za sticanje stručnih zvanja iz popisa tradicionalnih i starih obrta u srednjim strukovnim školama koju je u junu ove godine uputila zastupnica Naše stranke u Skupštini KS, Vildana Bešlija.

Prilikom podnošenja inicijative Bešlija je istakla da “veliki broj naših sugrađana koji rade i zarađuju kao zanatlije unatoč velikom talentu i znanju ne mogu registrovati obrt”, te da “bi ubrzani proces dokvalifikacije za struke navedene u popisu tradicionalnih i starih obrta mogao potaći veći broj zanatlija da se odluče za pokretanje vlastitih obrta ili za legalizaciju svojih postojećih poslova”. 

Zastupnica Bešlija je pomenutu inicijativu pokrenula na osnovu “Zakona o srednjem obrazovanju KS koji predviđa mogućnost prekvalifikacije i vanrednog obrazovanja za sticanje V stepena stručne spreme, za sticanje zvanja majstora specijaliste, instruktora i poslovođe”.

Zbog svega navedenog, pozivam Ministarstvo obrazovanja Kantona Sarajevo da u saradnji sa srednjim strukovnim školama formira brze programe stručne dokvalifikacije koji će zanatlijama omogućiti sticanje zvanja potrebnih za pokretanje obrta, ali i dodatno stručno osposobljavanje.

Vildana Bešlija, 19.06.2019.

Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS podržalo je ovo unicijativu, te je usvojena od strane Vlade KS na sjednici održanoj 18. jula 2019. godine. Resorno ministarstvo je u odgovoru na inicijativu postavilo uvjete koji moraju biti ispunjeni za sticanje V stepena stručne spreme te su istakli da će inicijativu “proslijediti svim strukovnim školama s ciljem izrade adekvatnih programa i njihovog dostavljanja na akreditiranje Ministarstvu”.

S obzirom da je inicijativa zastupnice Bešlije usvojena od strane Vlade KS, ona će od Istinomjera dobiti ocjenu ispunjeno.

(Istinomjer.ba)

Imenovanje novog saziva Vijeća ministara BiH – Ista meta isto odstojanje

Odluke koje su u pravcu integracija u NATO donesene od strane nadležnih institucija na državnom nivou, o kojima je...

Dodik još jednom ustvrdio da je Vijeće ministara BiH pomoćni organ Predsjedništva BiH

Nakon što je otkazana vanredna sjednica Predsjedništva BiH na kojoj je trebalo biti raspravljano o imenovanju mandatara za novi sastav Vijeća ministara BiH, član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik još...Organizatori nagradne igre “10 računa izbroji i stan osvoji“ zadovoljni interesovanjem građana

Krajem maja tekuće godine ministrica finansija u Vladi Republike Srpske (RS), Zora Vidović najavila je organizovanje nagradne igre "u cilju podsticanja građana da uzimaju fiskalne račune i tako...