Arnaut ostao dosljedan svom stavu po pitanju koaliranja sa SDA

Još sredinom novembra prošle godine dok su u toku bili pregovori o formiranju vlasti u Kantonu Sarajevo (KS), Damir Arnaut je bio mišljenja da SDA treba da ode u “političku mirovinu”.

Kao što je Istinomjer već pisao, visoki zvaničnici Saveza za bolju budućnost (SBB) u posljednjih nekoliko mjeseci iznosili su kontradiktorne stavove kad je njihovo učešće u vlasti na entitetskom i državnom nivou u pitanju. Međutim i nakon sjednice Predsjedništva SBB-a na kojoj je donesena konačna odluka u vezi tog pitanja, član Predsjedništva SBB-a i zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, Damir Arnaut ostao je pri svojim ranijim stavovima.

Još sredinom novembra prošle godine dok su u toku bili pregovori o formiranju vlasti u Kantonu Sarajevo, Arnaut je bio mišljenja da SDA treba da ode u “političku mirovinu”.

Ne učestvujem u pregovorima o formiranju vlasti u Kantonu Sarajevo. Kada su u pitanju pregovori, sve je onako kako se prikazuje i to je dobro. Razgovori zaista idu u pravcu da se formira koalicija koja će biti programska i koja će biti fokusirana na predlaganje rješenja za postojeće probleme odnosno da traje do sljedećih izbora. Nemoguće je popraviti stanje bez da Stranka demokratske akcije ode u mirovinu.

Damir Arnaut, 12.11.2018

“SBB, kao i svaka druga stranka, će donijeti te odluke, a ja vam mogu reći svoj lični stav koji glasi, da je patriotska dužnost ne ulaziti u te priče s SDA” potvrdio je Arnaut svoj stav i nakon razgovora delegacija SDA i SBB-a o koaliciji na državnom i federalnom nivou održanih polovinom februara 2019. godine.

Krajem istog mjeseca, Arnaut je detaljnije pojasnio svoj stav:

Smatram da je patriotska dužnost ne ulaziti u kombinacije sa SDA na bilo kojem nivou. Naime, kada je SNSD-u i HDZ-u dala kontrolni paket u Domu naroda, SDA je obesmislila koaliranje za bilo koga ko učešće u vlasti vidi kao sredstvo da ishodi ključne reforme i ispuni predizborna obećanja, umjesto da poklopi resore.Taj potez je doslovno uništio mogućnost da ojačamo sankcionisanje sukoba interesa, uvedemo elektronsko glasanje, ukinemo privilegije ili usvojimo izmjene Izbornog zakona koje implementiraju odluku ‘Ljubić’ na način koji pored etničkih štiti i građanske interese.

Damir Arnaut,  25.02.2019.

Na kraju, na sjednici Predsjedništva SBB-a održanoj 16.05.2019. goodine na kojoj je SBB “donio odluku da će prihvatiti poziv SDA da bude dio vlasti na državnom i federalnom nivou”, Arnaut je, kako se navodi, bio jedini koji je u svojstvu člana Predsjedništva SBB-a glasao protiv ovakve odluke:

Ja sam razloge temeljito obrazložio u više navrata protiv koalicije sa SDA i uradio sam to ponovo danas na sjednici Predsjedništva. Bilo je glasanje 20 na prema jedan, ja sam bio protiv te koalicije. Ono što mi je posebno bitno da se ničim apsolutno ne smije dovesti u pitanje opstojnost Vlade KS. To je je jedno strateško pitanje, ne samo zato što je ova Vlada objektivno uradila u ovih pet, šest mjeseci, puno više nego ijedna vlada na državnom ili entitetskom nivou od Dejtona do danas, već i zato što je to strateško pitanje koje ima implikacije za cijelu državu.

Damir Arnaut, 16.05.2019.

Obzirom na kontinuirano iznošenje čvrstog i nepromijenjenog mišljenja Damira Arnauta u vezi koaliranja SBB-a sa SDA, a koje je ponovio i tokom donošenja konačne odluke SBB-a po tom pitanju, Istinomjer će njegov stav o tome ocijeniti dosljednjim.

(Istinomjer.ba)

Stvaraju se uslovi za obnovu Bistričke stanice

U junu 2019. godine, odlukom Gradskog vijeća (GV) Grada Sarajeva kojom je omogućeno rješavanje imovinsko-pravnih odnosa...

Koliko je SDA imala zastupnica u Skupštini USK od 1996. godine do danas

U svom nedavnom istupu u javnosti, zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH i potpredsjednik SDA, Šemsudin Dedić pored ostalog je govorio o, kako je rekao, pomacima koje je SDA...

Povećanja prostornih i kadrovskih kapaciteta za potrebe predškolskog obrazovanja u KS

Iz Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo nedavno je saopćeno da je pokrenuta procedura “da se udvostruči broj sati obaveznog predškolskog programa za djecu u godini pred polazak...