Istina

Privremena komisija za pravosuđe održala više sjednica od Predstavničkog doma PSBiH

Gostujući u informativnoj emisiji na FACE TV, predsjedavajući Privremene istražne komisije Parlamenta BiH (Komisije) za utvrđivanje stanja u pravosuđu Damir Arnaut govorio je o radu te komisije.


Izvor: FACE TV

U četvrtak, 8. oktobra 2020. godine održana je 15. sjednica Komisije za utvrđivanje stanja u pravosuđu, što je bio povod gostovanja Damira Arnauta na FACE TV. Tom prilikom je uporedio broj sjednica ove Komisije sa brojem sjednica Predstavničkog doma PS BiH.

Mi radimo tek četiri mjeseca, već smo imali petnaest sjednica. Da to stavim u perpektivu, imali smo za četiri mjeseca više sjednica, nego Predstavnički dom za dvije godine.

Damir Arnaut, 8. oktobar 2020.

Konstituirajuća sjednica Privremene istražne komisije Parlamenta BiH za utvrđivanje stanja u pravosuđu održana je 26. maja 2020. godine, odnosno prije nešto više od četiri mjeseca, a danas 12. oktobra održavaju svoju 16. sjednicu.

Sa druge strane, Konstituirajuća sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH održana je 6. decembra 2018. godine. Nakon konstituirajuće održane su četiri hitne sjednice, dok je prva redovna sjednica ovog doma uslijedila nešto više od godinu dana kasnije, odnosno, 18. decembra 2019. godine. Do danas, održano je 12. redovnih sjednica Predstavničkog doma PS BiH, dok je trinaesta zakazana za 14. oktobar.

Usporedbe radi, prethodni saziv Predstavničkog doma PS BiH (2014-2018) u istom periodu, odnosno tokom nešto manje od dvije godine, održao je 35 redovnih sjednica.

Iako trenutni saziv Predstavničkog doma nije još uvijek napunio dvije godine od konstituirajuće sjednice, Privremena komisija za pravosuđe, kako se vidi iz navedenih podataka, održala je više sjednica od tog parlamentarnog doma, pa će Istinomjer stoga i tvrdnju Damira Arnauta, ocijeniti kao istinitu.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!