Nedosljedno

April, juni, sve je to isto

Nakon mjeseci kašnjenja sa isplatama penzija, premijer Federacije BiH, Fadil Novalić, prije dvadeset dana obećao je stabilizaciju situacije u aprilu. Danas, čini se, to sve pada u vodu.

5fadil-novalic

Gostujući u emisiji “Odgovorite ljudima”, početkom aprila ove godine, premijer Novalić govorio je o problemima penzionog sistema i kašnjenjima u isplatama penzija. Premijer je pokušao objasniti zašto dolazi do kašnjenja prilikom isplata, te najavio vraćanje ravnoteže već u mjesecu aprilu.

… I onda smo u septembru potpisali sporazum sa penzionerima, putem “overdraft”, jedne tehnike posuđivanja novca, da se isplaćuju penzije redovno. I to je funkcioniralo negdje do Nove godine. Na Novu godinu događa se jedan šok… 15000 ljudi ide u penziju. I to je 6 miliona maraka novih, kao teret penzionom fondu mjesečno, odnosno godišnje 72 miliona maraka… Ali već sad u mjesecu aprilu ćemo ponovo vratiti tu ravnotežu.

(Fadil Novalić, “Odgovorite ljudima”, 06.04.2016. godine)

Od Novalićevog obećanja nije prošlo ni dvadeset dana, a već se krenulo sa sastancima na kojima se govorilo o gore navedenim problemima. Tako je danas, u kabinetu predsjednika FBiH, Marinka Čavare, održan sastanak na kojem se razgovaralo o modelima ubrzanja isplate penzija u FBiH. Sastanku su prisustvovali i čelnici Fonda PIO, premijer Novalić, te potpredsjednici Vlade FBiH, Vesko Drljača i Jelka Milićević.

Umjesto rješenja i ispunjenja datog obećanja, iz kabineta predsjednika FBiH stigle su loše vijesti. Kako je premijer FBiH obavijestio medije nakon sastanka, krizni period za isplatu penzija trajat će naredna dva mjeseca zbog enormnog povećanja broja penzionera. Umjesto u aprilu, premijer je najavio da bi do stabilizacije moglo doći nakon juna.

April ili juni, premijer ne vidi veliku razliku. Razliku svakako vidi i osjeti 400.000 penzionera, koji iz mjeseca u mjesec sve kasnije primaju svoje penzije, od kojih je njih čak 173.259 koji mjesečno primaju 326 KM ili manje.

Podsjećamo, Vlada FBiH potpisala je sporazum sa Savezom udruženja penzionera FBiH i Savezom županijskih udruga umirovljenika FBiH u septembru prošle godine, kojim je obećana isplata penzija do petog u mjesecu.

Istinomjer je o problemima sa isplatama penzija pisao u nekoliko navrata, te najavio premijerovo obećanje o stabilizaciji situacije. Današnji potez premijera Novalića ocjenjujemo nedosljednim, te pratimo daljnji razvoj situacije.

(istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!