Neispunjeno

Nemoguća misija: Penzije svima na početku mjeseca

Iako su iz Vlade Federacije BiH još prošlog ljeta najavili da obaveze prema Penzionom/Mirovinskom fondu FBiH (PIO/MIO) neće kasniti „niti jedan dan“, penzije u FBiH ponovo kasne i isplaćuju se u skladu sa punjenjem fonda. Tako svi penzioneri u FBiH već mjesecima ne dobiju penziju istog dana u mjesecu.

milicevic_novalic

Zamjenica premijera i federalna ministrica finansija, Jelka Milićević, nakon sjednice Vlade FBiH, koja je održana 9. jula prošle godine, izjavila je da obaveze koje ima FBiH prema Mirovinskom fondu ni jedan dan ne kasne, što je istakla kao prioritet.

Isto je ponovila i dva mjeseca kasnije, u septembru.

Preuzete obveze prema Zavodu imaju povlašteni status i Vlada ih redovno i prioritetno izvršava.“

(Jelka Miličević, Dnevni Avaz, 09.09.2015.)

U isto vrijeme najavljivani su protesti penzionera upravo zbog kašnjenja u isplati penzija, a nakon što je postignut dogovor da će penzije biti isplaćivana najkasnije do svakog 15. u mjesecu, protesti su „zamrznuti“. Vlada FBiH, Savez udruženja penzionera FBiH i Savez županijskih udruga umirovljenika FBiH, potpisali su tada sporazum o zajedničkoj saradnji na provođenju reforme penzijskog i invalidskog sistema. Tada se Vlada FBiH obavezala da će sve svoje aktivnosti usmjeriti ka sanaciji deficita Federalnog PIO/MIO, da bi se penzije u budućnosti mogle redovnije isplaćivati.

U oktobru je na pitanje novinara Dnevnog Avaza, da li može garantiirati da do kraja godine penzije neće kasniti ni dana od utvrđenih rokova, i premijer FBiH, Fadil Novalić je samouvjereno izjavio da može. Potom je krajem oktobra prošle godine iz Federalnog zavoda MIO/PIO nakon sjednice održane krajem oktobra najavljeno da će isplata penzija za mjesec oktobar početi 5. novembra 2015. godine.

No to se ipak nije desilo, a iz Zavoda PIO/MIO je tada rečeno da isplate oktobarskih penzija kasne zbog nedostatka novca.

Vlada FBiH u međuvremenu je u februaru ove godine u parlamentarnu proceduru uputila Prijedlog novog Zakona o PIO/MIO, kojim je između ostalog propisano i trezorsko poslovanje, kako bi se prema obrazloženju Vlade svi prihodi od doprinosa za PIO slijevali na jedan ‘budžetski račun’ iz kojeg bi bile isplaćivane penzije. Takav pristup bi, kako kažu, „osigurao veću transparentnost u trošenju javnih sredstava i stabilnost isplate penzija“. Ipak Zakon predviđa da se prelazak na novi sistem obavi u naredne dvije godine tako da će problem sa kašnjenjem penzija i dalje biti prisutan.

Da se penzije ne isplaćuju na vrijeme potvrđeno je i prije nekoliko dana. Za Dnevnik TV SA iz PIO/MIO FBiH potvrdili da isplata penzija ponovo kasni zbog nedostatka novca u fondu, a razlog tome su dugovanja velikih kompanija, posebno javnih.

Ukoliko sumiramo sve navedeno možemo zaključiti da su brojna obećanja koja su davali federalni zvaničnici, u prvom redu ministrica finansija FBiH, Jelka Miličević i premijer Fadil Novalić, ostala neispunjena.

(istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!