Neistina

Jesu li penzije bile redovne prije Nove godine?

Da se penzije ne isplaćuju na vrijeme, jasno je svima koji ih primaju. Federalni premijer je, međutim, nedavno izjavio da je ta situacija bila drugačija prije Nove godine.

VH-Premijer-Fadil-Novalic-12

Mi smo penzioni sistem naslijedili sa ogromnim deficitom. To je svima jasno, je l’ tako? I onda smo u septembru potpisali sporazum sa penzionerima, putem “overdraft”, jedne tehnike posuđivanja novca, da se isplaćuju penzije redovno. I to je funkcioniralo negdje do Nove godine.

Fadil Novalić, 06.04.2016.

Gostujući u emisiji Odgovorite ljudima, premijer FBiH, Fadil Novalić, govorio je o sporazumu koji je Vlada FBiH potpisala sa Savezom udruženja penzionera FBiH i Savezom županijskih udruga umirovljenika FBiH u septembru prošle godine. Novalić je rekao da je sporazum bio poštovan do kraja 2015. godine, kada su nastali problemi zbog Zakona o prijevremenom penzionisanju, to jest ulaska 15.000 novih penzionera u sistem PIO/MIO.

Međutim, situacija nije bila bitno drugačija ni u periodu od septembra do decembra 2015. godine. U novembru 2015, Vlada FBiH je najavila da će do 5.11. biti isplaćene penzije za oktobar, ali se to nije dogodilo.

Mi nismo zadovoljni jer Vlada nije ispoštovala potpisani Sporazum. Ovo nas je iznenadilo. Očekivali smo da će Vlada osigurati sredstva za isplatu mirovina, ali nisu to uradili i sanirali Zavod. (…) Ako se ovo ponovi narednog mjeseca sazvat ćemo sjednicu Izvršnog odbora i najvjerojatnije donijeti odluku o povlačenju potpisa sa Sporazuma s Vladom. Imali smo razumijevanja za dan, dva ili tri, ali tko zna kada će se isplata završiti u Federaciji, a da se ne govori o onima koji žive izvan teritorija Federacije.

Mehmedalija Rapa, Predsjednik Saveza udruženja penzionera FBiH, 11.11.2015.

 

Ista priča ponovila se i u decembru:

Ne mogu precizirati kada će isplata biti završena jer ovisimo o dnevnom prilivu sredstava tako da će isplata biti završena najvjerovatnije do kraja sedmice. (…) Mi smo u deficitu i nemamo spreman novac da to sve isplatimo za jedan dan. Nama ovaj angažman s BH Poštama pomaže u popravljanju naše likvidnosti te nam omogućava bržu isplatu. Rast deficita je zaustavljen, ali deficit nije saniran i sve dok je tako mi nismo u mogućnosti isplatiti penzije u jednom danu.

Tomislav Kvesić, glasnogovornik Federalnog zavoda za penzijsko-invalidsko osiguranje, 10.12.2015.

 

S obzirom da obećanja data udruženjima penzionera o isplati penzija nisu bila ispunjavana ni u posljednjim mjesecima prošle godine, Novalić za svoju izjavu dobija ocjenu neistinito.

(istinomjer.ba)

 

Pitajte Istinomjer!