Analize

Analiza tvrdnji premijera Novalića u drugom Facebook obraćanju

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić održao je 29.9.2021. drugi Facebook live pod nazivom “Večer sa premijerom ”. U prethodnoj najavi na Facebook stranici premijera Novalića, građani/ki su postavljali pitanja putem komentara. U najavi, premijer je također napomenuo da će ovaj live biti “daleko osobniji” jer će, pored odgovora na pitanja građana, iznijeti mišljenje o aktuelnim temama.

Foto: Screenshot

U 34-minutnom obraćanju, premijer Novalić je odgovarao na pitanja građana/ki vezana za izgradnju putne infrastrukture i utrošku sredstava od akciza, kao i o standardu života u FBiH. Istinomjer je još jednom analizirao Novalićeve tvrdnje koje je iznio tokom posljednjeg obraćanja javnosti.

One-stop shop u narednih šest mjeseci?

Građani su pitali premijera da li je moguće da se ubrza registracija firmi, s obzirom na to da mnogi strani investitori odustaju od investiranja u Bosni i Hercegovini kada se susretnu s komplikovanom administracijom. S tim u vezi, Novalić je najavio skoru implementaciju projekta one-stop shop, na čiju se realizaciju čeka od 2015. godine.

Mi ovdje imamo takozvani projekat one-stop shop koji vodimo već četvrtu-petu godinu i pri samom smo kraju. To je jedan vrlo složen projekat koji će riješiti, koji će pomoći pitanja registracionih problema i registracionih aktivnosti za sve gradove i sve firme, bilo da su strane ili domaće. Pri samom smo kraju, morali smo promijeniti veliki broj zakona, morali smo softvere uvesti, veoma složene i skupe softvere. (…) Predvidjeli smo da u prostoru FIA-e u svakom gradu i svakoj općini, dakle, već postoji taj prostor, onaj ko hoće registrirati firmu donese samo obrazac da želi registrirati firmu. Sve ostalo će za njega uraditi Federacija kroz svoje institucije. Niti će on trebati vaditi potvrdu u CIPS-u niti će trebati vaditi uvjerenje o nekažnjavanju. Sve će, u suštini, uraditi država, i to za vrlo malo novca. Sve smo zakone usvojili, imamo još u četvrtak zakon o registraciji poslovnih subjekata na Domu naroda i nakon toga moramo još neka pravila za FIA-u uvesti i bit će, ja vjerujem, u najmanje pola godine dostupno to rješenje. Kasnije smo naumili da preko tog sistema rješavamo i sve dozvole i saglasnosti do kojih se također jako teško dolazi.

Fadil Novalić, 29.9.2021.

Iz Vlade FBiH najavljeno je još krajem 2015. godine pokretanje one-stop shop servisa koji podrazumijeva pružanje svih usluga investitorima za pokretanje poslovnih aktivnosti na jednom mjestu i u zadanom kratkom roku. U ažuriranom Akcionom planu za realizaciju reformske agende FBiH navodi se kako je okvirni vremenski rok za uspostavljanje one-stop shopova juni 2016. godine. Na 13. sjednici Doma naroda, održanoj 30.9.2021, usvojen je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o registraciji poslovnih subjekata.

Podsjećamo, Istinomjer je ranije u dva navrata neispunjenim ocijenio obećanja premijera Novalića o uspostavljanju jednošalterskog sistema registracije preduzeća, a više o tome možete pročitati u člancima “Registracija firmi u FBiH za samo tri dana” i “Jednošalterski sistem registracije preduzeća u FBiH ni na pola puta”. Pratit ćemo da li će rješenja za one-stop shop servise biti dostupna “u narednih šest mjeseci”, kako je najavio premijer Novalić.

Kada možemo očekivati bolju putnu infrastrukturu?

Građani su pitali i o utrošku sredstava od akciza i putarina na gorivo. Novalić je još jednom ponovio da taj novac ne ide u budžet, već da se on namjenski troši na izgradnju i održavanje autocesta i cesta u FBiH kroz dva javna preduzeća – Autoceste FBiH i Ceste FBiH.

Novalić priznaje da rezultati nisu vidljivi jer se, kako je objasnio, trenutno grade najzahtjevnije i najskuplje dionice autoputa na Koridoru Vc kroz ovaj entitet, od Zenice ka sjeveru, te tunel Ivan prema Konjicu. Sve navedeno Novalić je ilustrovao usporedbom gradnje prvih dionica autoputa u FBiH i onih koje se trenutno grade.

Primjera radi, samo da vam kažem da 5,6 km Nemile – Poprikuše, gdje ima jedan tunel od 3,6 km, košta 410 miliona KM. To je deset puta više nego što je koštalo između Ilijaša i Visokog.

Fadil Novalić, 29.9.2021.

Dionica Nemila ― Poprikuše dužine je 5,5 kilometara u okviru koje se gradi tunel Golubinja dužine 3,6 km. Vrijednost ovog projekta, koji se gradi po principu “projektuj i izgradi” – žuti FIDIC, iznosi preko 208 miliona eura. Autoput od Ilijaša do Visokog, odnosno od Podlugova do Visokog, druga je dionica autoputa u FBiH, koja je izgrađena te svečano otvorena sredinom jula 2006. godine. Kako je tada objavljeno, vrijednost ove dionice je preko 58 miliona KM. Na navedenoj dionici nema tunela, te ona nije izgrađena po principu žutog FIDIC-a kao što se trenutno gradi autoput od Nemile do Poprikuša.

Građani Unskog-kantona su Novalića pitali o ulaganjima u saobraćajnu infrastukturu na podučju ovog kantona, kao i o budućim ulaganjima. Novalić se, odgovarajući na ovo pitanje, dotakao i gradnje brzih cesta u ovom entitetu, a jedna od njih je i Lašva – Nević Polje.

Već smo rekli da smo u sljedećoj godini naručili projektovanje i za brze ceste prema Krajini, Tuzli, zapadnoj Hercegovini, srednjoj Bosni. U srednjoj Bosni već gradimo, što se može reći da je prema Unsko-sanskom kantonu. Ceste Federacije su prošle i ove godine potrošile 42 miliona maraka na Unsko-sanski kanton, što je više od ¼ ukupnog kapaciteta cesta, znači, najviše gradimo gore. Svjedoci ste da gradimo tamo iznad Ključa treću traku, radimo zaobilaznice, evo sad Cazin, puno je tih razuđenih projekata. A što se tiče USK, moramo reći da smo promijenili strategiju ne samo u ovoj priči o brzoj cesti nego ubrzano radimo aktivnosti na izgradnji aerodroma, već smo 25 miliona, pored već deset koje smo dali, prebacili na tu stranu. Tako da mislim da dolaze bolji dani za Unsko-sanski kanton.

Fadil Novalić, 29.9.2021.

Iako Novalić tvrdi da je počela gradnja brze ceste kroz srednju Bosnu, odnosno Lašva – Nević Polje, i godinu od izbora izvođača radova na dionici u poslovnoj zoni Vitez radovi nisu započeli jer nisu riješeni imovinsko-pravni odnosi. Za razliku od srednje Bosne, u Hercegovačko-neretvanskom kantonu su u završnoj fazi radovi na novom magistralnom putu Neum – Stolac. Na području USK, od projekata koji su u realizaciji, na stranici JP Ceste FBiH, osim rekonstrukcija i sanacija kolovoza, izdvaja se obilaznica Bužim, izgradnja kružnog toka u Bihaću i Bosanskoj Krupi te trake za spora vozila u Ključu. Također, prošle godine je u Bužimu otvoren kružni tok vrijednosti preko milion KM. Ostale projekte koje Novalić spominje na području USK, koji se tiču magistralnih cesti, bili su tema nedavnog sastanka direktora JP Ceste FBiH Ljube Pravdića te rukovodstva Grada Bihaća. Direktor Pravdić je kazao da 21 milion eura, odnosno 42 miliona KM, čekaju realizaciju u okviru programa modernizacije cesta, čija je ukupna vrijednost na području USK 27 miliona eura, odnosno 54 miliona KM.

Već smo u četvrtoj godini realizacije Programa modernizacije cesta, a nažalost najmanje smo projekata implementirali upravo u USK. Razlog za to je spomenuta spora i komplikovana procedura izdavanja dozvola za gradnju i eksproprijacije zemljišta. To rade upravni organi lokalnih zajednica, no ne trebamo tražiti krivca, nego zajedno pokušati što prije stvoriti sve preduvjete za gradnju. Skoro 21 milion eura još stoji i čeka implementaciju planiranih projekata. Osim spomenutih projekata u Bihaću, tu je i veliki projekat obilaznice u Cazinu, kao i još nekoliko u drugim općinama.

Ljubo Pravdić, 10.9.2021.

Što se tiče aktivnosti na izgradnji aerodroma Bihać, Vlada FBiH je na sjednici 26. augusta Javnom preduzeću Aerodrom Bihać prebacila 25 miliona maraka predviđenih federalnim budžetom za ovu godinu, koji su namijenjeni za izgradnju terminalne zgrade, aerodromskog rasvjetnog sistema, nabavku uređaja za pregled prtljaga i druge usluge, nabavke i radove. Istinomjer kontinuirano prati aktivnosti na realizaciji ovog projekta u okviru obećanja premijera Novalića da će se tokom 2021. godine ući u faznu gradnju poletno-sletne staze dužine 1.200 metara.

Budžet za poljoprivredu

Građani su premijera Novalića pitali i kada će doći do povećanja minimalne plate i inspekcijskog nadzora na ograničenje marže na prehrambenim proizvodima. Kada je riječ o cijenama prehrambenih proizvoda, Novalić je ustvrdio da njihove cijene određuju svjetska tržišta, te je, s tim u vezi, istakao da je Vlada pokušala povećati poljoprivrednu proizvodnju kroz povećanje budžetskih sredstava za subvencioniranje poljoprivrede.

S druge strane, mi smo pokušali povećati kapacitet naše poljoprivrede dižući budžet sa 67 na 87, pa uvijek dodamo još 15 miliona. Znači, i prošle i ove godine je budžet poljoprivrede 100 miliona. Recimo, prošle godine smo sa 600 hiljada digli sjetvu, podupiranje sjetve, na 16 miliona.

Fadil Novalić, 29.9.2021.

U 2019. godini, u budžetu Federacije BiH za podsticaj poljoprivredi predviđeno je 68.700.000 KM, a ta sredstva su povećana u 2020. godini te su iznosila 87.000.000 KM, a isti iznos za podsticaj poljoprivredi predviđen je i u 2021. godini.

Vlada FBiH je na sjednici održanoj 27.3.2020. godine donijela Odluku o izmjenama i dopunama Odluke o usvajanju programa utroška sredstava s kriterijima raspodjele sredstava “Subvencija privatnim preduzećima i preduzetnicima – poticaj za poljoprivredu” utvrđenih budžetom FBiH za 2020. godinu. Ovom odlukom Vlade osigurano je dodatnih devet miliona “programima pokretanja proizvodnje, poticanja jesenje ili proljetne sjetve”. Vlada FBiH je na sjednici održanoj 22.12.2020. usvojila Odluku o dodjeli finansijske pomoći “izvozno orijentiranim privrednim društvima, zadrugama, obrtima i drugim pravnim subjektima iz poljoprivredno-prehrambenog sektora” u ukupnom iznosu od 8.199.933 KM. Vlada Federacije BiH je na hitnoj telefonskoj sjednici, održanoj 20.9.2021. godine, donijela Odluku o “odobravanju preraspodjele sredstava predviđenih u budžetu FBiH za 2021. godinu iz Fonda za stabilizaciju privrede, u iznosu od 105.000.000 KM”. Na osnovu ove odluke, povećavaju se “pozicije za subvencije privatnim preduzećima i poduzetnicima Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije za 30.000.000 KM, Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva (poticaji za poljoprivredu) za 15.000.000 KM i Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta za 60.000.000 KM”.

Rudnici imaju “vrlo povoljne kolektivne ugovore”?

Građane je zanimalo i da li će doći do povećanja plata rudarima. Novalić je ustvrdio da je važnija tema restrukturiranja rudnika, pri čemu je istakao da niko neće “ostati nezbrinut” zbog restrukturiranja. Također je naglasio da rudnici imaju “vrlo povoljne kolektivne ugovore”.

Rudnici imaju vrlo povoljne kolektivne ugovore. U zadnjem kolektivnom ugovoru, koji je prije godinu i po dana potpisan na dvije ili dvije i po godine, povećana su prava za 15-16%. Tako da je ovo pitanje za Elektroprivredu i oni su adresa za njihovo obraćanje.

Fadil Novalić, 29.9.2021.

Kolektivni ugovor za djelatnost rudarstva u Federaciji BiH potpisan je 27.2.2020. u sjedištu Vlade FBiH. Ugovor su potpisali federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić ispred Vlade FBiH te predsjednik Samostalnog sindikata radnika rudnika u FBiH Sinan Husić i predsjednik Samostalnog sindikata rudara u FBiH Zijad Lačić ispred reprezentativnih sindikata. Ministar Džindić je potcrtao da je ovim ugovorom obuhvaćeno oko 11.000 uposlenih u sektoru rudarstva u FBiH. Također, tom prilikom je naglasio da je “najvažnija stvar je da je minimalna satnica povećana sa 2,5 na 2,7 KM i da je to negdje ukupno povećanje plate od osam odsto za sve radnike rudnika u FBiH”.

Predsjednik Samostalnog sindikata radnika rudnika u FBiH Sinan Husić pojasnio je novi kolektivni ugovor za oblast rudarstva u Federaciji BiH.

Povećanje najniže neto satnice sa 2,50 na 2,70 u šest rudnika uglja u FBiH nudi osnovicu za obračun plata u visini od 475 KM. Ako se toj osnovici dodaju samo dvije naknade, prosječna naknada na ime minulog rada u visini od 60 KM i topli obrok, minimalno primanje na mjesečnom nivou u šest rudnika uglja u FBiH je 835 KM – naveo je Husić.

Sinan Husić, 27.2.2020.

Dodao je da je u Rudniku mrkog uglja Kakanj osnovica koja će biti korištena za obračun plata u visini od 598 KM. Ako se na tu osnovicu dodaju naknada za minuli rad u prosječnoj visini od 60 KM i topli obrok, minimalno primanje u rudniku Kakanj, po novom kolektivnom ugovoru, iznosi 950 KM. Ustvrdio je da je u rudniku Gračanica, Gornji Vakuf/Uskoplje, osnovica za obračun plate 610 KM, a uz naknadu za minuli rad 60 KM i topli obrok, minimalno primanje bi bilo 970 KM.

Istakao je da u spomenuta minimalna primanja “ne ulaze naknade za rad noću, naknada za rad u otežanim i posebno otežanim uslovima, naknada za ispunjenje norme ako je rad normiran internim aktom kod poslodavca. Naknada na ime prevoza također ne ulazi u minimalna primanja, kao ni jednokratne naknade koje se definirane ovim kolektivnim ugovorom u vidu regresa i naknade povodom Dana rudara u FBiH”.

U drugom Facebook obraćanju “Večer sa premijerom”, Novalić je pretežno odgovarao na slična pitanja građana kao u prvom obraćanju. Pitanja se uglavnom odnose na povećanje plate, stanje putne infrastrukture i sl. Istinomjer će pratiti i naredna izdanja “Večeri sa premijerom”.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!