Analize

Analiza predizbornih obećanja Vlade KS: Pravna država

Istinomjer je iz Sporazuma o prioritetima skupštinske većine u Kantonu Sarajevo u mandatu 2018-2022. izdvojio ukupno 35 obećanja iz oblasti Pravne države. U prvoj godini mandata u okviru ove oblasti ispunjeno je 5 obećanja od kojih jedno sa zakašnjenjem, započeto je ispunjavanje njih 12, u progresu je bilo 4, dok ispunjavanje obećanog nije započeto u 14 slučajeva.

Pored navedenog, aktivnosti na jednom obećanju su započete pa zaustavljene, a radi se o nabavci “višenamjenskog helikoptera za operativne poslove MUP-a kao i za civilne potrebe”.

Iz grupe obećanja koja su ispunjena ovom prilikom izdvajamo donošenje Uredbe o kontroli javnih nabavki, objavu Registra zaposlenih u javnom sektoru u KS, te donošenje Zakona o prijavljivanju, utvrđivanju porijekla i kontroli imovine izabranih i imenovanih dužnosnika, nosilaca izvršnih funkcija i savjetnika Kantona Sarajevo.

Izrada Zakona o nepotizmu i stranačkom zapošljavanju u organima uprave i ostalim institucijama čiji je osnivač ili suosnivač Kanton Sarajevo, jačanje kapaciteta redovnih sudova u KS, jačanje kapaciteta Upave za inspekcijske poslove te jačanje institucija revizije i upostava sankcija za ponavljanje negativnih revizorskih izvještaja i nalaza neka su od obećanja čije je ispunjavanje u fazi započetog.

“U progresu” su bile aktivnosti na ispunjavanju obećanja kao što je provođenje obaveza BiH iz programa Partnerstvo za otvorenu vladu i provođenje Strategije za borbu protiv korupcije u BiH ali i ono koje se odnosilo na podizanje javnih rasprava na viši nivo.

Na kraju, iz oblasti Pravne države, od 14 obećanja na kojima Istinomjer u prvoj godini mandata aktuelne Vlade KS nije registrovao aktivnosti na njihovom ispunjavanju podsjećamo na uređenje zakonskog okvira u vezi sa zaštitom lica koja prijavljuju korupciju, monitoring i sigurnosne kamere u vozilima gradskog prevoza i donošenje Etičkog zakona za prevenciju korupcije u Vladi i agencijama.

(Istinomjer.ba)

 

Pitajte Istinomjer!