Ispunjeno većim dijelom

Podizanje javnih rasprava na viši nivo

Partije: Vlada Kantona Sarajevo (NiP, NS, SDP, NBL, DF, SBB) | Oblasti: Pravna država

Podizanje javnih rasprava na viši nivo gdje će se građanima omogućiti da se obrate zastupnicima i članovima Vlade, da se organizuju uživo javne rasprave o najvažnijim pitanjima, sve s ciljem boljeg uvezivanja i jačanja demokratske svijesti i demokratskih kapaciteta.

Obrazloženje

U toku mandata Vlade KS obećanje je ispunjeno u mjeri koja je značajna za njegove ciljeve.

Izvor: Sporazum o prioritetima skupštinske većine u Kantonu Sarajevo u mandatu 2018-2022.

Najavljujući “novi pristup Vlade KS u javnosti, s posebnim akcentom na društvene mreže”, premijer Vlade KS, Edin Forto se ne oficijelnoj facebook stranici Vlade KS obratio građanima ovog kantona: “Ova Vlada će se približiti građanima, posebno mlađim generacijama i na vaj način. U narednim danima ćete na svim našim mrežama gledati videomaterijale, sadržaje, izjave ministara. Idemo u novi iskorak”.

Osim toga, prije usvajanja Budžeta za 2019. godinu, Vlada KS je uputila poziv za građane Kantona Sarajevo da pregledaju Nacrt budžeta Kantona Sarajevo za 2019. i pripreme svoje prijedloge za javne rasprave koje će biti organizovane u narednih 15 dana.

Na sličan način 11.03.2019. godine upućen je i Poziv građanima da učestvuju u konsultacijama o Nacrtu zakona o prijavljivanju, utvrđivanju porijekla i kontroli imovine izabranih i imenovanih dužnosnika, dok je Ministarstvo saobraćaja u KS “ svrhu bolje komunikacije sa građanima” stavilo javnosti na raspolaganje mail adresu [email protected], navodeći da će se na sve njihove upite, sugestije ili primjedbe vezano za gradski saobraćaj “ potruditi da blagovremeno dostave sve relevantne informacije.”

Vlada KS 19. septembra je saopštila kako je putem web stranice Skupštine KS, građanima omogućena interakcija sa skupštinskim zastupnicima putem aplikacije koju je izradio Zavod za informatiku i statistiku KS.

Aplikaciji se može pristupiti putem linka bit.ly/2mmDztR te postaviti pitanje zastupničkim klubovima u Skupštini KS.

Ovakva praksa nastavljena je tokom 2019. godine, te su pomenuti kanali komunikacije od strane ostali aktivni i radovno ažurirani dok je putem njih vođena otvorena komunikacija između građana i Vlade KS.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


Pitajte Istinomjer!