Ispunjeno manjim dijelom

Sankcije za ponavljanje negativnih revizorskih izvještaja

Partije: Vlada Kantona Sarajevo (NiP, NS, SDP, NBL, DF, SBB) | Oblasti: Pravna država

Jačanje institucija revizije i upostava sankcija za ponavljanje negativnih revizorskih izvještaja i nalaza.

Obrazloženje

U toku mandata Vlade KS obećanje je ispunjeno u mjeri koja je zanemariva za njegove ciljeve.

Izvor: Sporazum o prioritetima skupštinske većine u Kantonu Sarajevo u mandatu 2018-2022.

“U skladu sa važećim zakonima i po preporukama Ureda za reviziju institucija u FBiH, u Ministarstvu finansija KS uspostavljena je Jedinica za internu reviziju.

Ministarstvo je donijelo Pravilnik o radu interne revizije i u skladu s tim provode se radnje na utvrđivanju poduzetih aktivnosti od strane budžetskih korisnika na koje se odnose preporuke date u Izvještaju o finansijskoj reviziji Budžeta Kantona Sarajevo za 2017. godinu od strane Ureda za reviziju institucija u FBiH.

U cilju jačanja institucije revizije planirane su edukacije rukovodilaca, interne revizije i internih revizora iz oblasti javnih nabavki, računovodstva, sistema finansijskog upravljanja i kontrola, te obezbijediti neophodna materijalno tehnička sredstva za rad interne revizije.

Za nepostupanje po preporukama Ureda za reviziju institucija FBiH datim u konačnom izvještaju o finansijskoj reviziji i ponavljanje nepostupanja u zadatim rokovima protiv odogovrnih lica budžetskih korisnika na vrijeme pokretati prekršajne postupke i podnositi krivične prijave.”

Plan realizacije mjera iz sporazuma o prioritetima skupštinske većine u KS za 2019. godinu

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


Pitajte Istinomjer!