Neispunjeno

Nabavka višenamjenskog helikoptera za operativne poslove MUP-a kao i za civilne potrebe

Partije: Vlada Kantona Sarajevo (NiP, NS, SDP, NBL, DF, SBB) | Oblasti: Pravna država

Nabavka višenamjenskog helikoptera za operativne poslove MUP-a kao i za civilne potrebe – podrška za medicinske intervencije, elementarne nepogode, požar, poplave, zemljotres i sl..

Obrazloženje

U toku mandata Vlade KS dato obećanje nije ispunjeno.

Izvor: Sporazum o prioritetima skupštinske većine u Kantonu Sarajevo u mandatu 2018-2022.

Kako je saopšteno iz Ministarstva unutrašnjih poslova KS, početkom augusta 2019. godine, sačinjen je “plan nabavke višenamjenskog helikoptera koji će služiti kako za operativne poslove MUP-a KS, tako i za civilne potrebe”. Ovaj plan prezentovan je i na sjednici Vlade KS održanoj 08. augusta.

Za helikopterom postoji dugogodišnja potreba i on će osim za operativne poslove MUP-a KS služiti i za civilne potrebe odnosno za misije traganja i spašavanja, za pomoć stanovništvu u slučaju elementarnih nepogoda, požara, poplava, zemljotresa, podršku za medicinske intervencije i drugim teškim situacijama. Istovremeno s provođenjem procedure nabavke helikoptera vršit će se i obuka ili doškolovanje potrebnih kadrova za uspostavljanje helikopterske jedinice.

Admir Katica, Ministar unutrašnjih poslova KS, 06.08.2019.

MUP KS je najavio da će uspostaviti i “helikoptersku jedinicu koju će činiti dvije posade odnosno osam osoba”.

I pored toga što se nabavka višenamjenskog helikoptera za operativne poslove MUP-a KS našla u Nacrtu budžeta za 2020. godinu razmatranom na sjednici Skupštine KS održanoj 19.11.2019. godine, ova inicijativa nije dobila dovoljnu podršku unutar trenutne većine, te se od nje odustalo. 

 

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


Pitajte Istinomjer!