Nabavka višenamjenskog helikoptera za operativne poslove MUP-a kao i za civilne potrebe

| Partija: | Oblast:

Nabavka višenamjenskog helikoptera za operativne poslove MUP-a kao i za civilne potrebe – podrška za medicinske intervencije, elementarne nepogode, požar, poplave, zemljotres i sl..

Izvor: Sporazum o prioritetima skupštinske većine u Kantonu Sarajevo u mandatu 2018-2022.

Kratko obrazloženje

MUP KS je napravio plan nabavke višenamjenskog helikoptera za operativne poslove MUP-a i civilne potrebe.

Dugo obrazloženje

Kako je saopšteno iz Ministarstva unutrašnjih poslova KS, početkom augusta 2019. godine, sačinjen je “plan nabavke višenamjenskog helikoptera koji će služiti kako za operativne poslove MUP-a KS, tako i za civilne potrebe”. Ovaj plan prezentovan je i na sjednici Vlade KS održanoj 08. augusta.

Za helikopterom postoji dugogodišnja potreba i on će osim za operativne poslove MUP-a KS služiti i za civilne potrebe odnosno za misije traganja i spašavanja, za pomoć stanovništvu u slučaju elementarnih nepogoda, požara, poplava, zemljotresa, podršku za medicinske intervencije i drugim teškim situacijama. Istovremeno s provođenjem procedure nabavke helikoptera vršit će se i obuka ili doškolovanje potrebnih kadrova za uspostavljanje helikopterske jedinice.

Admir Katica, Ministar unutrašnjih poslova KS, 06.08.2019.

MUP KS je najavio da će uspostaviti i “helikoptersku jedinicu koju će činiti dvije posade odnosno osam osoba”.

 

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


Upload limit: 1Mb

  • Poništi