Analize

Analiza predizbornih obećanja Vlade KS: Obrazovanje

U oblasti obrazovanja Istinomjer je izdvojio 75 obećanja, od kojih nijedno nije ispunjeno tokom prve godine mandata. Ipak, treba istaći da je Vlada započela realizaciju na 38 datih obećanja, a pet obećanja je dobilo ocjenu u progresu. Pomenuta obećanja, između ostalog, odnose se na obnovu BKC-a, izgradnju Akademije scenskih umjetnosti, sufinansiranje filmova u KS itd. Vlada KS nije radila na realizaciji 31 obećanja, a Istinomjer je jedno obećanje ocijenio kao neutemeljeno.

Obećanja koja su dobila ocjenu u progresu odnose se, između ostalog na obnovu Bosanskog kulturnog centra, sufinansiranje filmova u KS, izgradnju Akademije scenskih umjetnosti, produženi boravak u osnovnim školama te na izmjenu Zakona o obrazovanju odraslih u pravcu smanjenja ograničenja za subjekte i institucije koje smiju provoditi ovaj vid obrazovanja i proširiti spisak subjekata.

S tim u vezi, Vlada KS izdvojila je tokom prve godine mandata sredstva za utopljavanje BKC-a u okviru Projekta utopljavanja, kao i određena sredstva za Projekat sanacije lučnih stropova sa rasvjetom u holu zgrade, a Ministarstvo kulture i sporta KS izdvojilo je sredstva i za obnovu Velike dvorane BKC-a. Pored toga, Ministarstvo kulture i sporta KS je tokom 2019. godine sufinansiralo pet dugometražnih igranih filmova: Tabija, Ekskurzija, Balada, Sve o ljubavi, Doigravanje.

Najveći broj obećanja, njih 38 je započeto. U kontekstu obećanja koje se odnosi na kurikularnu reformu – ”Puna reforma nastavnih planova i programa s fokusom na dijete s nastavnicima kao glavnim akterima” učinjeni su prvi koraci u kreiranju savremenih kurikuluma zasnovanih na ishodima učenja u skladu sa Zajedničkom jezgrom nastavnih planova i programa koje je objavila državna Agencija za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje.

Još jedno obećanje koje je započeto odnosi se na poticanje uvođenja praktičnog rada u srednjoškolsko obrazovanje. Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS je u suradnji sa Predstavništvom njemačke privrede u Bosni i Hercegovini otvorilo novi smjer “Bankarski tehničar” u Srednjoj ekonomskoj školi Sarajevo čime će učenicima II razreda ove škole biti omogućena praksa u četiri banke.

Pored toga, i obećanje “Definiranje upisne politike i promocija deficitarnih zanimanja” dobilo je ocjenu započeto. Naime, Akcioni plan Strategije razvoja za 2019 – 2021, sadrži sve mjere i aktivnosti/projekte u okviru strateških i prioritetnih ciljeva planiranih da budu implementirane tokom 2019 – 2021. godine. U njemu je planirano izdvajanje 250.000 KM, za stipendiranje učenika za deficitarna zanimanja za upis u prvi razred srednjih škola za stručno obrazovanje i obuku, a prema posljednjim informacijama Ministarstvo je pripremilo Prednacrt zakona o dualnom obrazovanju.

Tokom prve godine mandata Vlada KS nisu zabilježne značajnije aktivnosti na realizaciji 31 obećanja, a neka od obećanja odnose se na registar stipendija, povratak na osmogodišnje obrazovanje, izgradnja novog pozorišta, izgradnja koncertne dvorane, modernizacija studentskih domova itd.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!