Ispunjeno većim dijelom

Obnova BKC-a

Partije: Vlada Kantona Sarajevo (NiP, NS, SDP, NBL, DF, SBB) | Oblasti: Obrazovanje

Obnavljanje BKC-a.

Obrazloženje

U toku mandata Vlade KS obećanje je ispunjeno u mjeri koja je značajna za njegove ciljeve.

Izvor: Sporazum o prioritetima skupštinske većine u Kantonu Sarajevo u mandatu od 2018. do 2022. godine

U Budžetu KS za 2019. godinu predviđeno je 1.000 KM za rekonstrukciju i investiciono održavanje JU BKC. Osim toga, u martu 2019. godine na press konferenciji Vlade Kantona Sarajevo, premijer Edin Forto najavio je Projekat utopljavanja nekoliko značajnih objekata od kojih je jedan i Bosanski kulturni centar. Damir Filipović, ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša tom prilikom je najavio “da će u maju početi radovi na Projektu utopljavanja”, te je naveo da će utopljavanje koštati Ministarstvo prostornog uređenja “1,5 milion KM, a ostala ministarstva će učestvovati u dodatnom finansiranju projekta, kao i UNDP”.

U avgustu 2019. godine ministar Filipović obišao je radove na Projektu povećanja energijske efikasnosti objekata javnih ustanova u Kantonu Sarajevo u 2019. godini kojima je obuhvaćen i BKC:

Radovi na BKC-u su u toku, a planirano je da se uradi termoizolacija vanjskih zidova, zamjena fasadne stolarije, te termoizolacija stropa i tavanskog dijela objekta. Također, bit će ugrađena nova klimatska komora sa pripadajućom automatikom i intervencijama na cijevnom i kanalskom razvodu, modernizacija toplotne podstanice i izgradnja priključnog toplovoda sa svim potrebnim pratećim aktivnostima, te instalacija novog sistema grijanja.

Saopćenje, Vlada KS, 21.08.2019.

Pored već pomenutog projekta, početkom septembra 2019. godine ministar Filipović i direktor Bosanskog kulturnog centra Edin Urijan Kukavica potpisali su Sporazum o saradnji “prema kojem će resorno ministarstvo izdvojiti dodatni iznos od 7.000 KM za realizaciju Projekta sanacije lučnih stropova sa rasvjetom u holu zgrade”.

Ovo je objekt koji ima kulturno-historijski značaj i zaista mi je drago što smo uspjeli obezbijediti sredstva za njegovo uređenje.

Damir Filipović, 05.09.2019.

Pored toga, u novembru 2019. godine započeli su radovi na obnovi Velike dvorane u BKC-u, a sredstva za izvođenje ovih radova obezbijedilo je Ministarstvo kulture i sporta KS.

Aktivnosti koje obuhvaća ovaj projekt su: popravka i sanacija bine u velikoj dvorani BKC-a; nabavka i ugradnja podnih obloga u velikoj dvorani BKC-a, dotrajali podovi u dvorani će biti zamijenjeni, te će se time poboljšati sigurnosni uvjeti, kao i akustični i vizuelni doživljaj posjetilaca u gledalištu; presvlačenje stolica u velikoj dvorani BKC-a novom tkaninom.

Saopćenje, 11.11.2019.

U dokumentu Plan realizacije mjera iz sporazuma o prioritetima skupštinske većine u KS za 2019. godinu koji je Vlada KS objavila u oktobru 2019. godine navodi se:

Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo je u 2019. godini planiralo finansijska sredstva za nastavak rekonstrukcije objekta Bosanskog kulturnog centra, te provedbu projekta energetske efikasnosti u saradnji sa UNDP.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


Pitajte Istinomjer!