Djelimično ispunjeno

Sufinansiranje filmova u KS

Partije: Vlada Kantona Sarajevo (NiP, NS, SDP, NBL, DF, SBB) | Oblasti: Obrazovanje

Sufinansiranje snimanja najmanje jednog filma godišnje u Kantonu Sarajevo uz jasno propisane kriterije za dodjelu sredstava.

Obrazloženje

U toku mandata Vlade KS ciljevi datog obećanja su djelimično ostvareni.

Izvor: Sporazum o prioritetima skupštinske većine u Kantonu Sarajevo u mandatu od 2018. do 2022. godine

U dokumentu “Plan realizacije mjera iz sporazuma o prioritetima skupštinske većine u Kantonu Sarajevo za 2019. godinu” koji je objavila Vlada KS u julu 2019. godine navodi se da je za ovu svrhu izdvojeno 560.000 KM.

Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo je u 2019. godini sufinansiralo četiri dugometražna igrana filma, kao i druge filmske projekte.

S tim u vezi, Istinomjer je kontaktirao Ministarstvo kulture i sporta KS koje u odgovoru na upit navodi da su sufinansirali sljedećih pet dugometražnih filmova:

Centar za savremenu umjetnost Sarajevo: dugometražni igrani film “Tabija” Igora Drljače; Centar za savremenu umjetnost Sarajevo: dugometražni igrani film “Ekskurzija” Une Gunjak; Film House: dugometražni igrani film “Balada” Aide Begić; Scena: dugometražni igrani film “Sve o ljubavi” Jasmina Durakovića; Dokument: dugometražni igrani film “Doigravanje” Ines Tanović.

Pored toga, u avgustu 2019. godine premijer KS, Edin Forto najavio je da Vlada KS u budžetu za 2020. godinu namjerava izdvojiti 2.000.000 KM za grant pod nazivom “Poticaj za filmsku i TV produkciju”.

Ova vlada je svjesna činjenice da najveći povrat ulaganja daje kreativna industrija, digitalne tehnologije i IT oblast. Ne samo da daje povrat već i zadržava u zemlji mlade ljude, naš najveći potencijal. Stoga je Vlada odlučila da će od 2020. ostvariti program poticaja za snimanje filmova i tv serija. Ovo je praksa koju već odavno imaju Zagreb, Beograd, ili zahvaljujući čemu je New York postao grad filma.

Edin Forto, 20.08.2019.

Vlada KS je u oktobru 2019. godine objavila dokument Plan realizacije mjera iz sporazuma o prioritetima skupštinske većine u Kantonu Sarajevo za 2019. godinu u kojem navodi sljedeće:

Rebalansom Budžeta KS za 2019. godinu sredstva za ove namjene su uvećana sa 560.000 KM na 820.000 KM, što je imalo za cilj uvećanje sredstava za produkciju dugometražnih, kratkometražnih filmova kao i dokumentarnih filmova.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


Pitajte Istinomjer!