Sufinansiranje filmova u KS

| Partija: | Oblast:

Sufinansiranje snimanja najmanje jednog filma godišnje u Kantonu Sarajevo uz jasno propisane kriterije za dodjelu sredstava.

Izvor: Sporazum o prioritetima skupštinske većine u Kantonu Sarajevo u mandatu od 2018. do 2022. godine

Kratko obrazloženje

Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo je u 2019. godini sufinansiralo nekoliko dugometražnih igranih filmova.

Dugo obrazloženje

U dokumentu “Plan realizacije mjera iz sporazuma o prioritetima skupštinske većine u Kantonu Sarajevo za 2019. godinu” koji je objavila Vlada KS u julu 2019. godine navodi se da je za ovu svrhu izdvojeno 560.000 KM.

Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo je u 2019. godini sufinansiralo četiri dugometražna igrana filma, kao i druge filmske projekte.

S tim u vezi, Istinomjer je kontaktirao Ministarstvo kulture i sporta KS koje u odgovoru na upit navodi da su sufinansirali sljedećih pet dugometražnih filmova:

Centar za savremenu umjetnost Sarajevo: dugometražni igrani film “Tabija” Igora Drljače; Centar za savremenu umjetnost Sarajevo: dugometražni igrani film “Ekskurzija” Une Gunjak; Film House: dugometražni igrani film “Balada” Aide Begić; Scena: dugometražni igrani film “Sve o ljubavi” Jasmina Durakovića; Dokument: dugometražni igrani film “Doigravanje” Ines Tanović.

Pored toga, u avgustu 2019. godine premijer KS, Edin Forto najavio je da Vlada KS u budžetu za 2020. godinu namjerava izdvojiti 2.000.000 KM za grant pod nazivom “Poticaj za filmsku i TV produkciju”.

Ova vlada je svjesna činjenice da najveći povrat ulaganja daje kreativna industrija, digitalne tehnologije i IT oblast. Ne samo da daje povrat već i zadržava u zemlji mlade ljude, naš najveći potencijal. Stoga je Vlada odlučila da će od 2020. ostvariti program poticaja za snimanje filmova i tv serija. Ovo je praksa koju već odavno imaju Zagreb, Beograd, ili zahvaljujući čemu je New York postao grad filma.

Edin Forto, 20.08.2019.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


Upload limit: 1Mb

  • Poništi