Kurikularna reforma – puna reforma nastavnih planova i programa s fokusom na dijete s nastavnicima kao glavnim akterima

| Partija: | Oblast:

Kurikularna reforma – puna reforma nastavnih planova i programa s fokusom na dijete s nastavnicima kao glavnim akterima, kao i na modernizaciju nastavnih sadržaja; povećanje posebne budžetske stavke preko koje će se finansirati izrada i uvođenje ove reforme.

Izvor: Sporazum o prioritetima skupštinske većine u Kantonu Sarajevo u mandatu od 2018. do 2022. godine

Kratko obrazloženje

Učinjeni su prvi koraci u kreiranju savremenih kurikuluma zasnovanih na ishodima učenja u skladu sa Zajedničkom jezgrom nastavnih planova i programa koje je objavila državna Agencija za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje.

Dugo obrazloženje

U Budžetu Kantona Sarajevo za 2019. godinu, u sektoru obrazovanja za kurikularnu reformu izdvojeno je 250.000 KM.

U februaru 2019. godine ministrica za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo, Zineta Bogunić je na sastanku ambasadorom Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini, Bruce Bertonom razgovarala na temu kurikularne reforme “sa posebnim akcentom na osnovno obrazovanje”, a tom prilikom je poručeno “kako je neophodno nastaviti reformske procese u obrazovnom sistemu, u saradnji s Misijom OSCE-a u Bosni i Hercegovini”.

U dokumentu “Plan realizacije mjera iz sporazuma o prioritetima skupštinske većine u Kantonu Sarajevo za 2019. godinu” koji je objavila Vlada KS u julu 2019. godine navodi se da su “učinjeni prvi koraci u kreiranju savremenih kurikuluma zasnovanih na ishodima učenja u skladu sa Zajedničkom jezgrom nastavnih planova i programa (ZJNPP) koje je objavila državna Agencija za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje (APOSO)”.

Kompletan proces podržala je i Misija OSCE-a u BiH koja je angažovala prof. Borisa Jokića da pomogne ERG u kreiranju kantonalne obrazovne reforme. 

Plan realizacije mjera iz sporazuma o prioritetima skupštinske većine u KS za 2019. godinu

Pored toga u aprilu 2019. godine raspisan je Javni poziv za prijavu kandidata za člana stručnog tima za izradu dokumenta kurikuluma za osnovne škole u kojima će se u narednoj školskoj godini izvoditi ekspirimentalna nastava iz predmeta Bosanski jezik i književnost, Hrvatski jezik i književnost, Srpski jezik i književnost u III i VI razredu.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


Upload limit: 1Mb

  • Poništi