Djelimično ispunjeno

Poticanje uvođenja praktičnog rada u srednjoškolsko obrazovanje

Partije: Vlada Kantona Sarajevo (NiP, NS, SDP, NBL, DF, SBB) | Oblasti: Obrazovanje

Poticanje uvođenja praktičnog rada u srednjoškolsko obrazovanje.

Obrazloženje

U toku mandata Vlade KS ciljevi datog obećanja su djelimično ostvareni.

Izvor: Sporazum o prioritetima skupštinske većine u Kantonu Sarajevo u mandatu od 2018. do 2022. godine

U Srednjoj ekonomskoj školi Sarajevo, u školskoj 2018/2019. godini otvoren je smjer “Bankarski tehničar”, te je formirano jedno odjeljenje koje pohađa nastavu po dualnom sistemu, a inicijativu je pokrenulo resorno ministarstvo u saradnji sa Njemačkom privrednom komorom i bankama u kojima učenici obavljaju praktični dio nastave, što i podrazumijeva dualni sistem obrazovanja.

Prilikom sastanka ministrice za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo, Zinete Bogunić sa Predstavništvom njemačke privrede u Bosni i Hercegovini, Raiffeisen bankom, ProCredit bankom, NLB Bankom d.d. Sarajevo i predstavnicima Srednje ekonomske škole Sarajevo u februaru 2019. godine najavljeno je “otvaranje još jednog odjeljenja za smjer “Bankarski tehničar” u Srednjoj ekonomskoj školi”.

Pored toga, Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo je također podržalo i projekt “Promocija dualnog obrazovanja putem pilot projekta i edukacije”, koji je trajao 12 mjeseci (od februara 2018. do 2019. godine), a rezultirao je osposobljavanjem 18 učenika u profesiji vozača motornog vozila, automehaničara, autolimara, autolakirera, autoelektričara.

Kako je i najavljeno nešto ranije ove godine, u školskoj 2019/2020. godini otvoren je još jedan smjer “Bankarski tehničar” u Srednjoj ekonomskoj školi Sarajevo, a iz Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade KS navode da se dualno obrazovanje provodi kroz realiziranje nastave iz dva dijela, pri čemu prvi dio uključuje teoretski dio u školi, a drugi dio je praktični dio kod poslodavca, “na način da se udio praktične nastave kontinuirano povećava od II do IV razreda”. 

Učenici II razreda ovog smjera započinju sa izvođenjem praktične nastave u četiri banke: Raiffeisen, ProCredit , NLB i Sparkasse. Dva dana će biti u banci, a tri dana u školi. U III i IV razredu će biti dva dana u školi, a tri dana u banci, gdje će imati mentore za nastavu. Za svoj rad učenici će dobijati novčana sredstva od banaka, a za vrijeme zimskog i ljetnog raspusta realiziranje praktične nastave će biti i bolje plaćeno. Ukoliko se nakon završetka školovanja pokažu uspješnim učenici će dobiti posao u bankama na području Kantona Sarajevo ili drugim mjestima u BiH.

Zineta Bogunić, 05.09.2019.

S tim u vezi, 05. septembra 2019. godine predstavljen je Prijedlog nacrta zakona o dualnom obrazovanju u Kantonu Sarajevo u organizaciji Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade KS. Tom prilikom je “ukazano je na glavne komponente ovog zakona, odnosno na kapacitete poslovnih subjekata koji učestvuju u izboru učenika srednjih škola u firme i kompanije, kako bi realizirali praktičnu nastavu kod poslodavaca, a ne u školskim radionicama što je trenutno sluča”. Ministrica Bogunić je istakla da “postoje određene zanimanja koja imaju praksu u kompanijama, ali uz nedovoljan broj sati, zbog čega učenici ne izlaze osposobljeni za posao koji će biti njihova buduća profesija”.

U dokumentu Plan realizacije mjera iz sporazuma o prioritetima skupštinske većine u KS za 2019. godinu koji je Vlada KS objavila u oktobru 2019. godine navodi se:

Ministarstvo je pripremilo nacrt Zakona o dualnom obrazovanju koji je preduslov za efektivnu realizaciju ove mjere. Razvijanje zanimanja i praktičnog rada automehatroničar; bankarski tehničar. Sajam srednjih škola Kantona Sarajevo organiziran je u okviru projekta “Learning by Doing” – Danube Transnational Programm. U okviru programa Danube TransnationalProgramme – Dunavski transnacionalni program IPA II, ministarstvo po prvi put učestvuje ravnopravni partner u projektu sa još 24 partnera pod nazivom „Learning by Doing – Target capacity building of VET partnerships in the Danube Region for the effective modernization of VET system“. U Srednjoj ekonomskoj školi počelo realiziranje praktične nastave učenika 2. razreda za zanimanje bankarski tehničar,po principu dualnog obrazovanja.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


Pitajte Istinomjer!