Poluistina

Albanija nije otvorila pristupne pregovore s EU 2014. godine

Crna Gora i Republika Srbija započele su pristupne pregovore s Evropskom unijom (EU) 2012, odnosno 2014. godine, dok je Albanija to učinila 2020, a ne 2014. godine.

Izvor: N1 / Screenshot

Predsjednik Stranke za Bosnu i Hercegovinu i načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić gostovao je u emisiji “Dan uživo” N1 Televizije 20. marta 2024. godine te iznio tvrdnje o vremenu kada su pojedine zemlje regiona zapadnog Balkana otvorile proces pristupnih pregovora s EU.

Izjavivši da je EU, kao i Ukrajini i Moldaviji, i BiH “progledala kroz prste” dajući zeleno svjetlo za početak pregovora, osvrnuo se na vrijeme početka pregovaračkog procesa Crne Gore, Srbije i Albanije.

Efendić: “Ali ja moram reći. Crna Gora otvorila je pregovore 2012. godine, Srbija i Albanija su dobile taj status 2014. Dakle, prije deset godina.”

Voditeljica: “Mislite li da će nama trebati toliko vremena?”

Efendić: “Ako nam je trebalo toliko da otvorimo pregovore, da dobijemo kandidatski status, onda ćemo sigurno, skladno tome, i u ovom nastavku procesa imati istu brzinu.”

Semir Efendić, 20.3.2024.

Na zasjedanju u Briselu 21. i 22. marta 2024. godine, Vijeće EU odobrilo je otvaranje pregovora s BiH “te pozvalo Komisiju da pripremi Pregovarački okvir s ciljem da ga Vijeće usvoji u trenutku kada se poduzmu svi relevantni koraci navedeni u preporuci Komisije od 12. oktobra 2022”. U analizi “Interpretacije EU pregovaračkog procesa domaćih političkih aktera: Neinformisanost ili manipulacija javnošću?” Istinomjer je detaljno pisao o koracima u pregovaračkom procesu koji su jasno navedeni na zvaničnim stranicama EU.

Kako se navodi na zvaničnoj stranici Vijeća EU, Crna Gora je zvanično počela proces pristupnih pregovora 12. juna 2012. godine, a Republika Srbija 21. januara 2014. godine.

S druge strane, suprotno Efendićevoj tvrdnji, Albanija je pregovore o pristupanju zvanično započela održavanjem prve međuvladine konferencije između EU i te države u Briselu 19. jula 2022. godine.

Ovim Istinomjer tvrdnju Semira Efendića o vremenu početka procesa pristupnih pregovora navedenih država ocjenjuje poluistinitom.

Pitajte Istinomjer!