Aktivacija MAP-a za članstvo u NATO do kraja 2018. godine

Proteklih 7 godina svjedočili smo mnogim neispunjenim obećanjima i promašenim rokovima kada je u pitanju aktivacija MAP-a za članstvo u NATO. Ministrica odbrane, Marina Pendeš i bivši član Predsjedništva BiH, Dragan Čović najviše su spominjali MAP, odnosno dobijanje Akcionog plana za članstvo u NATO. Rok “do kraja ove godine”, za aktivaciju MAP-a, a što je napokon ispunjeno, postavio je početkom ove godine Denis Zvizdić, još uvijek aktuelni predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

Prema posljednjim istraživanjima, više od 78 odsto bh. građana želi u EU. Do kraja godine očekujemo i aktivaciju Akcijskog plana za članstvo u NATO. Nema nikakve sumnje da ćemo mi postati članica EU. Pitanje je samo vremena. Za BiH, kada je riječ o članstvu u EU, nema “plana B”. Naša budućnost je neraskidivo vezana za EU i SAD. Unija je naš najveći trgovinski partner, posebno Njemačke. Ali, to nije razlog da nemamo dobre odnose sa državama kao što su Rusija ili Turska.

Denis Zvizdić, 21.02.2018.

Na jučerašnjem sastanaku ministara vanjskih poslova zemalja članica NATO-a u Briselu, Bosna i Hercegovina konačno je dobila zeleno svjetlo za Akcioni plan za članstvo u NATO-u (MAP).

Danas su ministri vanjskih poslova NATO-a izrazili spremnost da pomognu BiH u reformama. Spremni smo prihvatiti podnošenje nacionalnog programa BiH, to su mjere koje uključuju ekonomske i političke reforme koje će dovesti do članstva. Sada je do BiH da napravi finalni korak i iskoristi ovu priliku.

Jens Stoltenberg, generalni sekretar NATO-a, 05.12.2018.

Komentirajući ovu vijest, Denis Zvizdić je rekao da je aktivacija Akcionog plana za članstvo (MAP) jedan od najkrupnijih koraka na putu ka integracijama u NATO savez kao i poticaj za nastavak reformskih procesa.

Bosna i Hercegovina je danas iz Brisela dobila pozitivnu i ohrabrujuću vijest na koju se čekalo godinama, a to je da su članice NATO saveza pozvale BiH da dostavi svoj prvi godišnji program čime je aktiviran MAP.

Denis Zvizdić, 05.12.2018.

Shodno navedenom, obećanju Denisa Zvizdića, iz februara ove godine, dajemo ocjenu ispunjeno.

Istinomjer će i dalje pratiti sve korake nadležnih, u prvom redu Vijeća ministara BiH, na putu Bosne i Hercegovine ka NATO savezu.

 

(Istinomjer.ba)

 

Uskoro počinje sanacija krova Aškenaške sinagoge?

Ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS, Damir Filipović je na sastanku, koji je održao u martu ove...

Višković o uslovima privređivanja u RS i FBiH

Bosna i Hercegovina ponovo je pogoršala svoj ranking u odnosu na prošlogodišnji izvještaj, zaključak je Svjetske Banke u izvještaju o “lakoći poslovanja”- Doing Business za 2018 godinu. BiH je...


Hoće li biti riješen problem raskrsnice u naselju Ramići?

Zbog, kako se navodi, dešavanja većeg broja saobraćajnih nesreća na raskrsnici koja se nalazi na magistralnom putu Banjaluka - Prijedor i putevima prema naseljima Dragočaj i Ramići, gradonačelnik...