Aktivacija MAP-a za članstvo u NATO-u u decembru

Nakon što je NSRS usvojila Rezoluciju o vojnoj neutralnosti RS-a, član Predsjedništva BiH, Dragan Čović je kazao kako to ipak neće uticati na činjenicu da će BiH do kraja ove godine aktivirati MAP za članstvo u NATO savezu.

Ja to želim prepustiti političkim analitičarima, ja imam ulogu u ovoj državi, a prije sedam ili deset dana sam razgovarao s njihovim predstavnicima. Sva javnost zna da postoji jedan plan, političke aktvnosti koje su dio strategije ili taktike jedne političke opcije. Koliko god mi šutjeli, ona se odvija kako se odvija. Moj cilj je da mi u decembru dobijemo MAP i dobit ćemo ga. Svako ima pravo da kaže nešto o NATO savezu, vidjeli ste u Crnoj Gori, bilo je 51-49 posto nakon glasanja, a oni su u NATO-u, bez obzira na onih 49 posto.”

Dragan Čović, 19.10.2017.

Aktivaciju MAP-a za članstvo u NATO savezu Bosna i Hercegovina čeka već sedam godina, a da bi on bio aktiviran potrebno je da se na BiH uknjiže 63 vojne lokacije koje je svojim odlukom prepoznalo Predsjedništvo BiH. Kako je nedavno pisao istinomjer, do sada je uknjiženo 30 lokacija, a ministrica odbrane BiH Marina Pendeš, najavila je knjiženje još 3 lokacije do kraja godine. 

U narednom periodu, a taj period podrazumjeva ako ništa do kraja godine, a ja očekujem u slijedećih deset dana i s tim da postoji još jedna lokacija, a to je Paljenik, koja isto postoji mogucnost da se uknjiži.”

Marina Pendeš, Dnevnik 2 FTV, 04.12.2017.

Pendeš je ovo izjavila tokom prezentacije o trenutnom statusu i ostvarenom napretku u oblasti odbrane, u okviru NATO integracijskog procesa Bosne i Hercegovine, koju je za ambasadore zemalja NATO-a u BiH održalo Ministarstvo odbrane BiH.

Osim što još uvijek nisu ispunjeni ključni uslovi za aktivaciju MAP-a i predsjednik RS-a Milorad Dodik je izjavio kako će RS obustaviti bilo kakve aktivnosti na primjeni programa MAP (Akcionog plana za članstvo u NATO) za BiH, te je ustvrdio i kako bi se svi predstavnici RS-a trebali pridržavati deklaracije o vojnoj neutralnosti koju je NSRS usvojila u oktobru ove godine. Isti stav ponovio je i prilikom sastanka sa Draganom Čovićem na Jahorini održanom 14. decembra.

Pošto još uvijek nisu uknjižene sve vojne lokacije što je i uslov za aktivaciju MAP-a, niti postoji političko jedinstvo po pitanju članstva BiH u NATO savezu, obećanje Dragana Čovića o aktivaciji Akcionog plana u decembru ostaje neispunjeno. 

(Istinomjer.ba)

Vlada inšallah

Dragan Čović prokomentarisao je nakon sastanka delegacija SDA i HDZ-a BiH dinamiku uspostave vlasti na federalnom i...

Skupština SDS će se o potvrđivanju Govedarice izjašnjavati neki drugi put

Turbulencije u SDS-u se nastavljaju, a još jedna izjava predsjednika ove političke partije, Vukote Govedarice, te ono što je nakon nje uslijedilo ponovo je privuklo pažnju Istinomjera. O...


Uređenje Vilsonovog šetališta: Metar po metar, ploča po ploča

Početkom jula ove godine načelnik Općine Novo Sarajevo, Nedžad Koldžo potpisao je sa firmom AME iz Breze ugovor o izgradnji šetnice lijevom obalom rijeke Miljacke. Kako je tada najavljeno,...