Aktivacija MAP-a za članstvo u NATO-u u decembru

Nakon što je NSRS usvojila Rezoluciju o vojnoj neutralnosti RS-a, član Predsjedništva BiH, Dragan Čović je kazao kako to ipak neće uticati na činjenicu da će BiH do kraja ove godine aktivirati MAP za članstvo u NATO savezu.

Ja to želim prepustiti političkim analitičarima, ja imam ulogu u ovoj državi, a prije sedam ili deset dana sam razgovarao s njihovim predstavnicima. Sva javnost zna da postoji jedan plan, političke aktvnosti koje su dio strategije ili taktike jedne političke opcije. Koliko god mi šutjeli, ona se odvija kako se odvija. Moj cilj je da mi u decembru dobijemo MAP i dobit ćemo ga. Svako ima pravo da kaže nešto o NATO savezu, vidjeli ste u Crnoj Gori, bilo je 51-49 posto nakon glasanja, a oni su u NATO-u, bez obzira na onih 49 posto.”

Dragan Čović, 19.10.2017.

Aktivaciju MAP-a za članstvo u NATO savezu Bosna i Hercegovina čeka već sedam godina, a da bi on bio aktiviran potrebno je da se na BiH uknjiže 63 vojne lokacije koje je svojim odlukom prepoznalo Predsjedništvo BiH. Kako je nedavno pisao istinomjer, do sada je uknjiženo 30 lokacija, a ministrica odbrane BiH Marina Pendeš, najavila je knjiženje još 3 lokacije do kraja godine. 

U narednom periodu, a taj period podrazumjeva ako ništa do kraja godine, a ja očekujem u slijedećih deset dana i s tim da postoji još jedna lokacija, a to je Paljenik, koja isto postoji mogucnost da se uknjiži.”

Marina Pendeš, Dnevnik 2 FTV, 04.12.2017.

Pendeš je ovo izjavila tokom prezentacije o trenutnom statusu i ostvarenom napretku u oblasti odbrane, u okviru NATO integracijskog procesa Bosne i Hercegovine, koju je za ambasadore zemalja NATO-a u BiH održalo Ministarstvo odbrane BiH.

Osim što još uvijek nisu ispunjeni ključni uslovi za aktivaciju MAP-a i predsjednik RS-a Milorad Dodik je izjavio kako će RS obustaviti bilo kakve aktivnosti na primjeni programa MAP (Akcionog plana za članstvo u NATO) za BiH, te je ustvrdio i kako bi se svi predstavnici RS-a trebali pridržavati deklaracije o vojnoj neutralnosti koju je NSRS usvojila u oktobru ove godine. Isti stav ponovio je i prilikom sastanka sa Draganom Čovićem na Jahorini održanom 14. decembra.

Pošto još uvijek nisu uknjižene sve vojne lokacije što je i uslov za aktivaciju MAP-a, niti postoji političko jedinstvo po pitanju članstva BiH u NATO savezu, obećanje Dragana Čovića o aktivaciji Akcionog plana u decembru ostaje neispunjeno. 

(Istinomjer.ba)

Zakon o električnoj energiji RS nije usvojen “u najkraćem mogućem roku”

Prilikom podnošenja svog ekspozea pred poslanicima Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS), premijer ovog entiteta,...

Sjednica Skupštine Elektroprijenosa BiH još uvijek na čekanju

Na sastanku održanom 26.12. 2019. godine kojem su prisustvovali entitetski premijeri, Fadil Novalić i Radovan Višković, te predsjedavajući Vijeća ministara BiH, Zoran Tegeltija, pored ostalog je...


Obećali su za 2020. godinu

Kao i prethodnih godina Istinomjer donosi pregled obećanja čija realizacja se očekuje u toku godine koja je pred nama. Među obećanjima su se našli infrastrukturni projekti čiji se završetak očekuje u...