Šefik Džaferović

Datum i mjesto rođenja: 9.9.1957., Zavidovići
Zanimanje: Diplomirani pravnik
Stručna sprema: VSS
Srednja škola: Gimnazija Zavidovići od 1971. do 1975.
Fakultet: Pravni fakultet Sarajevo od 1975. do 1979.
Ostalo/specijalizacije: Pravosudni ispit do 1980.

Šefik Džaferović, potpredsjednik Stranke demokratske akcije (SDA), rođen je 1957. godine u Zavidovićima. Živi u Sarajevu sa suprugom Vildanom s kojom ima kćerku Jasminu i sina Jasmina.

Karijera

Nakon što je diplomirao na Pravnom fakultetu u Sarajevu 1979. godine, radio je u pravosudnim i policijskim institucijama u Zavidovićima i Zenici sve do 1996. godine, kada postaje sekretar Agencije za informisanje i dokumentaciju (AID).

Iste godine izabran je za predsjedavajućeg Skupštine Zeničko-dobojskog kantona (ZDK), a ujedno postaje i delegat u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH). Nakon četverogodišnjeg mandata u zakonodavnoj vlasti Kantona i Federacije, Džeferović 2000. godine ulazi u Dom naroda državnog parlamenta.

Na općim izborima 2002. godine izabran je u Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH, a tokom četverogodišnjeg mandata bio je i član rukovodstva Doma.

Džeferović je na Općim izborima 2014 izabran u Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH sa 30.007 glasova i tako ostvario četvrti mandat državnog poslanika.

Imovina

Šefik Džaferović i njegova supruga su suvlasnici stanova od 91 i 53 kvadratna metra u Zenici i Sarajevu. Stan u Sarajevu su kupili 2014. godine. Prije četiri godine prijavio je još jedan stan u Sarajevu, ali ga je 2014. poklonio kćerki.

U prethodnim imovinskim kartonima prijavljivao je i porodičnu kuću u Zavidovićima koju je prodao 2013. godine. Dok se do kraja ne realizira prodajni ugovor, ona se u zemljišnim dokumentima i dalje vodi na njegovom imenu, kazao je Džaferović za CIN.

Također, vlasnik je i deset duluma zemljišta koje je naslijedio od roditelja. Džaferović posjeduje automobil Renault Megane Sedan iz 2006. godine.

Supružnici Džaferović su tokom 2013. godine zajedno zarađivali 8.500 KM mjesečno.

Do kraja 2014. godine Džaferović bi trebao vratiti zadnje rate kredita od 40.000 KM. Supruga Vildana je zadužena na 30.000 KM i svoj kredit treba vratiti 2017. godine. U protekle četiri godine supružnici Džaferović su vratili dva kredita, od 50.000 i 100.000 KM.

Posljednji je podigla Vildana Džaferović i vratila ga prije roka za otplatu koji je isticao 2018. godine. Džaferović je novinarima CIN-a rekao da su stare kredite vratili zahvaljujući ušteđevini od 20.000 KM te novim kreditima.

Prekršen Zakon o zastavi Bosne i Hercegovine

Netom nakon objave prvih rezultata Opštih izbora 2018. godine, Dodik je temu zastave RS u Predsjedništvu BiH ponovo...

Džaferović još uvijek nije tužio Vladu RS zbog klevete

Nakon što je Vlada Republike Srpske uputila Izvještaj Vijeću sigurnosti UN-a, novoizabrani član Predsjedništva BiH, Šefik Džaferović uputio je pismo premijerki RS, Željki Cvijanović u kojem traži da...

Ko je kriv za Zakon o prebivalištu BiH?

Sinoć smo svjedočili još jednoj predizbornoj TV debati, u kojoj su učestvovali: Denis Bećirović (SDP), Šefik Džaferović (SDA) i Fahrudin Radončić (SBB), u svojstvu kandidata za člana Predsjedništa...