Neistina

Ademović nije prvi delegat izabran u Kolegij Doma naroda bez većinske podrške vlastitog kluba

Na konstituirajućoj sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (DN PSBiH) delegat Šefik Džaferović (SDA) bio je prijedlog Kluba bošnjačkog naroda za prvog zamjenika predsjedavajućeg ovog doma, ali je umjesto njega na ovo mjesto izabran Kemal Ademović (NiP).

Izvor: FENA

Džaferović je prije glasanja pokušao anticipirati ishod, ustvrdivši da će prvi put u Kolegij DN PSBiH biti izabran delegat koji nije imao većinsku podršku kluba naroda iz kojeg dolazi.

Ovo je po prvi puta da će u ovom domu biti izabran delegat koji nije podržan od strane Kluba. Od pet, četiri su podržala jednog kandidata, jedan kandidat je podržao jednog kandidata, sebe.

Šefik Džaferović, 16.2.2023.

Na kraju se ispostavilo da Džaferović nije imao četiri glasa iz Kluba bošnjačkog naroda, kako je najavio, nego tri, budući da je delegat Džemal Smajić (SBiH) bio suzdržan, baš kao i Kemal Ademović.

Osim toga, nije tačna ni Džaferovićeva tvrdnja da nikad do sada u Kolegij DN PSBiH nije izabran delegat za kojeg nisu glasala barem tri delegata iz pripadajućeg kluba naroda.

Naime, u sazivu 2014–2018. delegati Kluba srpskog naroda bili su Darko Babalj i Ognjen Tadić kao članovi SDS-a, Sredoje Nović i Nebojša Radmanović bili su članovi SNSD-a, dok je peti delegat bio Dragutin Rodić (DNS).

Vijeće ministara BiH u sazivu 2014–2018. formirali su SDA, DF, HDZ BiH, SDS, PDP i NDP.

Na konstituirajućoj sjednici DN PSBiH u tom sazivu prijedlog delegata Darka Babalja za prvog zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda bio je Ognjen Tadić. Prilikom glasanja samo su Babalj i Tadić podržali ovaj prijedlog, dok su preostala tri člana Kluba srpskog naroda bila suzdržana.

Tako je, zbog činjenice da je minimalno jedna trećina delegata iz entiteta Republika Srpska podržala ovaj prijedlog, Ognjen Tadić izabran za prvog zamjenika predsjedavajućeg DN PSBiH iako nije imao podršku većine delegata u Klubu srpskog naroda.

Shodno navedenom, tvrdnju Šefika Džaferovića da je Kemal Ademović prvi delegat koji je izabran u Kolegij DN PSBiH iako nije imao podršku vlastitog Kluba naroda Istinomjer ocjenjuje neistinitom.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!