Ispunjeno

Nakon zemljotresa, Predsjedništvo BiH usvojilo odluku o pomoći Ljubinju i Stocu

Nakon što je jug Bosne i Hercegovine 22.4.2022. godine pogodio zemljotres jačine 5,6 stepeni Richterove skale, prilikom kojeg je u Stocu jedna osoba smrtno stradala, članovi Predsjedništva BiH su dan kasnije posjetili stradala područja te su tom prilikom obećali pomoć.

Foto: Predsjedništvo.ba

Prema podacima Republičke uprave civilne zaštite Republike Srpske, u Ljubinju su, usljed zemljotresa, ustanovljena oštećenja na zgradama opštinske uprave, bolnice, Vatrogasnog doma, kao i na više privatnih kuća.

Dan nakon zemljotresa, član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da će Opštini Ljubinje biti upućeno 500.000 KM kao vid hitne pomoći za saniranje štete prouzrokovane zemljotresom.

Jutros sam razgovarao sa načelnikom opštine Ljubinje (Stevom Drapićem) koji mi je prenio prve informacije o šteti koju je prouzrokovao zemljotres koji je sinoć pogodio Ljubinje, ali i cijelu Hercegovinu.

Milorad Dodik, 23.4.2022.

“Šta god bude trebalo, mi ćemo učiniti, to je naš narod, mi smo zajedno bez obzira na sve te izazove na koje ne možemo utjecati”, izjavio je još tog dana Dodik, a potvrda njegovog obećanja stigla je i od načelnika Opštine Ljubinje Steve Drapića.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik obećao je 500.000 KM i siguran sam da smo mi solidaran narod i priskočimo u pomoć. Ponudili su je i kolege načelnici.

Stevo Drapić, 25.4.2022.

Istog dana, Stolac i Ljubinje posjetili su i članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić, koji su također obećali pomoć za ove gradove.

“Mi smo pokrenuli proceduru preko pojedinih ministara u Vijeću ministara BiH da obezbijedi sredstva”, izjavio je tom prilikom Komšić te, izražavajući žaljenje za gubitkom jednog života, obrazložio šta je svrha posjete Stocu i Ljubinju.

Svrha ove posjete Stocu i Ljubinju jeste da pokažemo ljudima da smo na neki način uz njih, da im stojimo na raspolaganju i u buduće, da mogu tražiti od nas i da se angažujemo gdje možemo i kako god možemo na nivou državnih institucija.

Željko Komšić, 23.4.2022.

“Uradićemo sve što možemo da uradimo kada je državni nivo u pitanju”, istakao je Džaferović te dodao da će njihov dolazak imati svoj učinak i u Predsjedništvu BiH:

Ljudima mnogo znači i kad ih nazovete telefonom a posebno kada dođete, a ja ću se osobno potruditi da ovaj naš dolazak ima svoj učinak i putem Predsjedništva BiH.

Šefik Džaferović, 23.4.2022.

U skladu s najavama članova Predsjedništva BiH, ovaj je izvršni organ vlasti na državnom nivou, na 26. redovnoj sjednici, održanoj 17.5.2022. godine, donio odluku da se iz budžeta institucija BiH za Ljubinje i Stolac izdvoji po jedan milion KM za pomoć u sanaciji šteta izazvanih zemljotresom.

Predsjedništvo BiH je donijelo odluku da se iz Budžeta institucija BiH za Ljubinje i Stolac izdvoji po jedan milion KM za pomoć u sanaciji šteta izazvanih zemljotresom. Predsjedništvo BiH je donijelo odluku da se za porodicu poginule u zemljotresu Elmire Sefo iz Stoca izdvoji 50.000 KM. Predsjedništvo BiH je zadužilo Vijeće ministara BiH da realizuje ovu odluku.

Predsjedništvo BiH, 17.5.2022.

Nakon navedene odluke, Istinomjer obećanja članova Predsjedništva BiH Milorada Dodika, Šefika Džaferovića i Željka Komšića koja su se odnosila na pomoć Stocu i Ljubinju ocjenjuje ispunjenim.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!