Miro Kraljević

Miro Kraljević je rođen 1956. godine. Živi u prigradskom naselju Trn kod Širokog Brijega. Oženjen je s Mirnom s kojom ima troje djece – Damira, Ivu i Marka. Osnovnu i srednju školu završio je u Širokom Brijegu, a Višu ekonomsko-komercijalnu školu u Sarajevu.

Član je Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) od 1990. godine, a od 2002. je predsjednik Općinskog, odnosno Gradskog odbora u Širokom Brijegu.

Karijera

Kraljević je dugogodišnji uposlenik Općine Široki Brijeg gdje se prvi put zapošljava 1991. godine. Na različitim pozicijama u Općini je radio narednih pet godina nakon čega odlazi raditi u firmu „Farma komerc“ d.o.o. U Općinu se opet zapošljava 2002. godine kao tržišni inspektor.

Kraljević je od 2004. tri puta biran za načelnika Općine. Prije dvije godine, kada je Široki Brijeg dobio status grada, Kraljević je postao prvi gradonačelnik. Za gradonačelnika je izabran i na Lokalnim izborima 2016. godine.

Imovina

Miro Kraljević posjeduje kuću vrijednu 200.000 KM. Od pokojnog oca Karla naslijedio je, zajedno sa dvojicom braće, kuću i deset hektara zemlje u Širokom Brijegu i Posušju. Posjeduje ušteđevinu od 45.000 KM.

Kao gradonačelnik Kraljević mjesečno prima 2.800 KM.

Izvor: CIN