Potpuni zaokret Dodikovih stavova o PDV-u

Nedavnim javnim istupima Milorada Dodika, stavovi SNSD-a o povećanju stope PDV-a prešli su pun krug, od potpunog odbacivanja takve mogućnosti, preko raznih varijanata priče o diferenciranju stope PDV-a, do Dodikovih nedavnih tvrdnji da je povećanje PDV-a potrebno i korisno za Republiku Srpsku.

Podsjećamo, pred svake izbore Dodik je građanima/kama RS obećavao “bolji život” i bolji standard.

Činimo sve da bismo obezbijedili da ovaj sistem funkcioniše i da građani žive bolje.

(Milorad Dodik, 02.10.2014.)

Opće poznata je činjenica da svako povećanje PDV, pogotovo u BiH, usporava ekonomski rast i pogoršava standard, jer povećanje stope PDV-a neminovno dovodi do rasta cijena robe i usluga. Dodikovi raniji stavovi o povećanju PDV-a, carina i akciza, bili su negativni, a svoje neslaglanje sa povećanjem PDV-a obrazlagao je ističući da je to “loša poruka za investitore”.

Neophodno je sačuvati stabilnost fiskalne sfere, jer je ona jedan od najboljih garanata za investitore u RS i BiH.

(Milorad Dodik, 19.08.2008.)

Za povećanje PDV-a, carina i akciza na nivou BiH, Dodik je tada rekao da dolazi iz “skrivenih namjera”. Dvije godine kasnije, SNSD je u svoj izborni program uključio i obećanje o ukidanju PDV-a na određenu grupu proizvoda:

SNSD nemа nаmjeru mijenjаti opštu stopu PDV. Medutim, potrebno je ponovo preispitаti i uvesti nultu stopu PDV zа vrlo ogrаničenu grupu proizvodа.

Predizborno obećanje SNSD-a iz 2010. godine

Međutim, kada je 2014. godine SDS predložio uvođenje nulte stope PDV-a za određene kategorije proizvoda (hljeb, mlijeko, mliječne proizvode, hranu za bebe, lijekove, itd.) SNSD se sa njim nije složio. Lazar Prodanović, poslanik SNSD u PD PSBiH, tada je ovaj prijedlog odbacio kao štetan za budžete na svim nivoima vlasti, pogrešno ustvrdivši da BiH ima najnižu stopu PDV-a u Evropi.

Izmjena stope PDV-a, pogotovo uvođenje nulte stope, značilo bi drastično smanjenje prihoda na jedinstvenom računu UIO i samim tim dovođenje u vrlo kritičnu situaciju svih nivoa vlasti – od lokalnih zajednica do entiteta i nivoa BiH.

(Lazar Prodanović, 25.03.2014.)

Prodanović je tada rekao da će SNSD umjesto nulte stope na određene proizvode, predložiti uvođenje diferencirane stope PDV-a, ali nije bilo govora o povećanju opšte stope o kakvom danas govori Dodik. Suprotni njima bili su i stavovi Željke Cvijanović iz 2013. godine, kada je govorila o tome da će se zalagati za smanjenje stope PDV-a za ratare.

Nedavno je Dodik u intervju za TV1 izrazio potpuno drugačije mišljenje i rekao kako je povećanje akciza i PDV sada prihvatljivo. Par mjeseci kasnije, eksplicitno je zagovarao povećanje PDV-a.

Moram da napomenem da BiH, odnosno Republika Srpska ima najnižu stopu PDV-a u regionu. Mislim da PDV treba povećati. Samo 1% povećanja PDV-a donosi Republici Srpskoj povećanje prihoda za 100 miliona, a naš tekući deficit je 150 miliona godišnje. To znači da bi sa stopom PDV-a od 20% mi mogli da imamo pokriven tekući deficit i da nam ostane za nove investicije.

(Milorad Dodik, 09.07.2017.)

Kako bi se nadomjestio budžetski deficit, ekonomski je opravdano i daleko ispravnije raditi na racionalizaciji, uštedama i efikasnijem trošenju budžetskih sredstava, čime se predsjednik RS nikako ne može pohvaliti, obzirom da za jednu godinu potroši više nego njegov predhodnik za cijeli mandat.

Za svoje izjave o povećanju PDV-a, koje nikako nije u skladu sa “boljim životom građana” niti ranijim stavovima SNSD-a i njega lično, Milorad Dodik od Istinomjera dobija ocjenu nedosljedno.

 

(Istinomjer.ba)

HDZ imao sasvim dovoljno vremena da osigura konstitutivnost Srba u HNK

Skupština Hercegovačko-neretvanskog kantona nije usvojila amandmane na Ustav ovog kantona kojima bi se Srbi počeli...

Damir Dajanović

Republika Srpska na putu ka super(ne)likvidnosti

Građani/ke BiH svjesni su prezaduženosti u kojoj se nalaze. Kada se sagleda ukupan dug na nivou BiH, svaki građanin/ka Republike Srpske zadužen je blizu 4.700 KM, dok je svaki građanin/ka Federacije...

Selma Ašćerić

Selma Ašćerić

Selma Ašćerić

SDA-ov Izborni zakon još nije predstavljen javnosti

Izmjene Izbornog zakona BiH će po svemu sudeći u narednom periodu biti jedna od top tema u bosanskohercegovačkoj politici. Dvije stranke koje su barem nominalno u koaliciji, SDA i HDZ, o tekstu...

Damir Dajanović