Neistina

Članstvo Kosova u Vijeću Evrope nije uslovljeno članstvom u UN-u

Suprotno tvrdnji Milorada Dodika, članstvo neke zemlje u Vijeću Evrope nije uslovljeno članstvom u UN-u.

Izvor: Facebook / Milorad Dodik

U intervjuu za Russia Today, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik komentarisao je i prijem Kosova u Vijeće Evrope.

U Statutu Savjeta Evrope piše da zemlje članice mogu biti samo članice UN, a Kosovo to nije.

Milorad Dodik, 25.4.2024.

U Statutu Vijeća Evrope (VE) nigdje se ne spominje da države članice ove organizacije moraju biti članice Ujedinjenih naroda (UN). U samom tekstu Statuta, UN se spominje nekoliko puta. Tako se u Statutu VE navodi da se redovno zasjedanje Savjetodavne skupštine održava jedanput godišnje, a nastojeći izbjeći poklapanje sa zasjedanjima parlamenata članica i Opće skupštine Ujedinjenih naroda.

Osim toga, Statut nalaže i da sudjelovanje članica u radu Vijeće Evrope ne smije utjecati na njihov doprinos u djelovanju Ujedinjenih naroda i drugih međunarodnih organizacija ili zajednica čije su članice. U Statutu Vijeća Evrope nigdje se više ne spominje UN.

Podsjećamo, većina zastupnika Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope podržala je na sjednici u Strasbourgu 16. aprila članstvo Kosova u ovoj organizaciji. S druge strane, iako Kosovo nije članica UN-a, nezavisnost Kosova priznalo je stotinjak država od 193 članice Ujedinjenih naroda.

S obzirom na činjenicu da se u Statutu Vijeća Evrope nigdje ne navodi da članice ove organizacije moraju biti članice UN-a, tvrdnju Milorada Dodika da je to slučaj ocjenjujemo neistinitom.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!