Novo obećanje ministra Kazazovića

Kantonalne institucije već godinu dana uvjeravaju roditelje predškolske djece sa poteškoćama u razvoju da će im omogućiti nastavak programa vrtića i rane intervencije. Druga djeca već su pošla u školu, a za stotinjak djece sa poteškoćama nastave još uvijek nema. Resorni ministar nedavno je, po treći put, najavio da će kantonalna Vlada obezbijediti objekat i uposlenike za svu djecu koja čekaju na upis.

 

 

Dragi učenici, nadamo se da ste imali dovoljno vremena da se odmorite i da je ljetni raspust iskorišten maksimalno, na način kako ste vi to isplanirali. Dok ste se vi odmarali, u školama su izvršene sve neophodne pripreme, tako da su sve škole spremne za prvo školsko zvono, koje će se oglasiti danas u ponedjeljak, 4. septembra.

Svim uposlenicima u odgojno-obrazovnim ustanovama, vama dragi učenici, kao i vašim roditeljima, želimo sretan početak nove školske 2017./2018. godine, želimo da provedete što više lijepih trenutaka u učionicama, ostvarite dobre rezultate i naravno da vas služi dobro zdravlje.

Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo, 04.09.2017.

Ovako se, na svom zvaničnom sajtu, Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo obratilo djeci i roditeljima povodom početka školske 2017/18 godine. Doduše, ne svima. Za preko stotinu djece sa poteškoćama u razvoju nije bilo nikakvih priprema, nije obezbjeđen nastavni kadar, neće biti prvog školskog zvona, niti početka školske godine. Neka od njih su do proljeća pohađala predškolsku nastavu koju je organizovalo udruženje “EDUS” u prostorijama Zavoda za specijalno obrazovanje i odgoj djece “Mjedenica” i osnovne škole “Vladislav Skarić”, na osnovu privremenih ugovora o saradnji sa ovim institucijama. Neki od njih nisu nikada imali tu priliku, jer za to nije bilo dovoljno kapaciteta. Zato je za EDUS-ove programe rane intervencije i pripreme za školu napravljena lista čekanja, na kojoj se trenutno nalazi 60 djece.

Kantonalni zvaničnici su, deklarativno, prepoznali značaj rane intervencije i obećali da će iznaći rješenje da se njome obuhvate sva djeca koja se nalaze na listi čekanja. To su, još prošle godine, najavili i premijer i ministar obrazovanja KS, o čemu je više puta pisao i IstinomjerUmjesto toga, ni postojeći ugovori sa EDUS-om ove godine nisu obnovljeni, te su i djeca koja su već bila upisana ostavljena bez stručne podrške koju su do sad imala.

Roditeljima ove djece ministar se nije obratio ni uživo ni putem stranice ministarstva, niti je bilo moguće doći do njega uoči početka školske godine. Na pozive upućene samo dva dana pred početak školske godine, dobili smo odgovor da je ministar na godišnjem odmoru. Prvo javno očitovanje ministra uslijedilo je tek krajem prošle sedmice, kada je najavio da će se realizirati jedno od davno ponuđenih rješenja, na inicijativu načelnika Novog Sarajeva.

 

To je objekat OŠ “Isa-beg Ishaković”  koji je u vlasništvu općine Novo Sarajevo. Načelnik općine je dao saglasnost i mi planiramo u novom objektu, koji bi trebao biti dodijeljen JU “Vladimir Nazor”, koja je sada u procesu registracije vrtića za rad sa djecom sa teškoćama, da dobiju taj prostor od Novog Sarajeva. Onda bi Vlada Kantona Sarajevo i resorno ministarstvo obezbijedili i uposlenike i održavanje tog objekta u budućnosti.

Elvir Kazazović, 08.09.2017.

Istinomjer će pratiti hoće li i kada, ovo obećanje biti ispunjeno, za razliku od prethodnih koje smo imali prilike čuti u proteklih godinu dana.

(istinomjer.ba)

Modernizovan GP Ivanica

Unazad nekoliko godina se pričalo o izgradnji modernog graničnog prijelaza Ivanica, između BiH i Hrvatske, koji će...

Selma Ašćerić

(Ne)stranački ljudi u VIK-u ?

Premijer Konaković odlučio je “otvoriti dušu” građanima/kama Sarajeva i putem statusa na svom facebook profilu podjeliti sa javnošću šta misli i osjeća po pitanju problema vodosnadbijevanja Kantona...

Selma Ašćerić

Kraj redukcija ove godine il’ dogodine


Damir Dajanović

Tijana Cvjetićanin

Hercegovačka kuća- butik domaće hrane

U svojoj Platformi za lokalne izbore 2016. gradonačelnik Trebinja, Luka Petrović, dao je 76 obećanja. Jedno od obećanja bilo je i otvaranje "butika domaće hrane". Turistička ponuda zasada je...

Selma Ašćerić