Kosovo ukinulo i posljednje zaštitne mjere za Bosnu i Hercegovinu

Tokom ranije održanih razgovora sa nadležnim institucijama Kosova, ministar Šarović je, naglašavajući važnost pitanja ukidanja ovih barijera, pogotovo za mlijeko i mliječne proizvode, pozvao na preispitivanje sporne odluke, izrazivši uvjerenje u pozitivan ishod.

Nakon intenzivnih razgovora i poziva Srbije, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Crne Gore upućenih nadležnim institucijama Kosova “da bez odlaganja ukinu carine i na preostale proizvode i da se vrati u okvire CEFTA sporazuma”, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine, Mirko Šarović 24.08 2018. godine obavijestio je bosanskohercegovačku javnost “da je Vlada Kosova ukinula i posljednje zaštitne mjere za Bosnu i Hercegovinu na izvoz mlijeka i mliječnih prerađevina na Kosovo, čime su uvaženi napori da taj problem bude riješen u skladu s principima slobodne trgovine.”

Tokom pomenutih razgovora ministar Šarović je, naglašavajući važnost pitanja ukidanja ovih barijera, pogotovo za mlijeko i mliječne proizvode, pozvao institucije Kosova na preispitivanje sporne odluke izrazivši uvjerenje u pozitivan ishod:

Mi smo današnjim zaključcima dali šansu slobodnoj trgovini u okviru CEFTA u kojoj pozivamo jednu od strana da se vrati u okvire CEFTA i mi očekujemo i da se ukinu na ostale proizvode.

Mirko Šarović, 25.07.2018.

Obzirom da je Vlada Kosova ukinula i posljednje zaštitne mjere za Bosnu i Hercegovinu, a koje se odnose na izvoz mlijeka i mliječnih prerađevina na Kosovo, Istinomjer obećanje ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine, Mirka Šarovića ocjenjuje ispunjenim.

(istinomjer.ba)

 

Elektronski dnevnici i dalje na čekanju

Nakon što je Ministarstvo obrazovanja, nauke i mladih KS, u prošloj školskoj godini, realizovalo pilot projekat...

Parlamentarni angažman i ostvarena zarada

Kandidat Naše stranke za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda, Boriša Falatar, u jednom od svojih nedavnih intervjua komentirao je način na koji njegovi protukandidati, u utrci za...


Čelinac: Gdje su kamen i kamen, puna torba kamenja

Tokom postavljanja kamena temeljca za novi most na rijeci Vrbanji u Čelincu, kojoj su prisustvovali premijerka Republike Srpske, Željka Cvijanović, predsjednik tog entiteta, Milorad Dodik, te između...