Inicijativa za ukidanje ingerencija kantonima uskoro na dnevnom redu Parlamenta FBiH

Istinomjer je već pisao o dosljednosti Jasmina Imamovića, gradonačelnika Tuzle, (SDP),  kada je u pitanju zalaganje za smanjenje prekobrojne i neodržive administracije. Imamovićeva inicijativa predlaže izmjene u domenu nadležnosti kantona, odnosno preraspodjelu dosadašnjih nadležnosti na entitetske i lokalne nivoe vlasti. Time bi se reducirao i broj kantonalnih ministarstava, a sve zajedno bi rezultiralo značajnim uštedama i rasterečenjem budžeta.

 

Očitujući se o ovom pitanju, kao i posljedicama ukoliko inicijativa bude prihvaćena i implementirana, odnosno o tome da li je stranka spremna da se odrekne značajnog broja radnih mjesta u javnom sektoru,  Aner Žuljević, zastupnik SDP-a u Parlamentu FBiH, rekao je;

SDP će proces dovesti do kraja, na način da se glasa u Parlamentu FBiH, pa ćemo vidjeti ko želi, a ko ne želi bolje škole, bolnice, vrtiće, veća socijalna prava i na koncu bolji život.

SDP ovakav koncept uređenja predlaže godinama, ali je čini se, tek sad došlo do sazrijevanja unutar društva, koje postaje svjesno da u tom procesu niko ne gubi osim armije zastupnika, ministara, savjetnika i ostalih stranačkih parazita kojima su godinama izmišljana radna mjesta u raznim institucijama.”

Aner Žuljević, 25.03.2017.

Proteklog vikenda, Jasmin Imamović je na sesiji udruženja “Hercegovački forum” predstavio plan racionalizacije Federacije BiH koji između ostalog podrazumijeva, ukidanje sudske, izvršne i zakonodavne vlasti u kantonima.

Moja inicijativa se svodi na četiri tačke. Prva je zadržati kantone kao ustavnu kategoriju i teritoriju. Druga je ukinuti izvršnu, zakonodavnu i sudsku vlast u kantonima i skoro sve nadležnosti podijeliti između federalne i lokalne razine”

Jasmin Imamović, 18.11.2017.

Treća tačka Imamovićevog prijedloga predviđa zamjenu 35 vanbudžetskih fondova s pet fondova u kojima bi Ustavom bila zagarantirana nacionalna i kantonalna zastupljenost u upravljačkim strukturama, dok se u četvrtoj tačci predlaže proširenje Vlade Federacije BiH za još deset ministarstava, za svaki kanton po jedno ministarstvo.

Ti ministri sjedili bi u svojim kantonima i sudjelovali na sjednicama Vlade FBiH u Sarajevu i Mostaru. Dakle, s deset federalnih ministara zamijenili bi postojećih 140 kantonalnih.”

Jasmin Imamović, 18.11.2017.

Istinomjer će svakako nastaviti pratiti da li će Imamovićeva inicijativa doći do Parlamenta FBiH kako je ranije i najavljeno.

(Istinomjer.ba)

BiH sljedeće sedmice dobija stalni tim za rješavanje arbitražnih sporova

BiH bi uskoro mogla ostati bez 100 miliona eura u slučaju da izgubi spor koji je pokrenula "Hrvatska elektroprivreda -...

Selma Ašćerić

BiH na dobrom putu da izgubi 100 miliona eura u arbitražnom sporu sa Hrvatskom

Bosna i Hercegovina bi se, kako sada stvari stoje, 01. decembra mogla naći u međunarodnom arbitražnom sporu sa Republikom Hrvatskom, što bi građane/ke BiH moglo koštati 100 miliona...

Selma Ašćerić

Selma Ašćerić

Oktobarske penzije u RS veće za 3%

Premijerka RS, Željka Cvijanović nakon sastanka s predstavnicima Udruženja penzionera RS održanog u maju, izjavila je da je Vlada RS “opredijeljena” za povećanje penzija u RS od oktobra te da je...

Selma Ašćerić