Dosljedno

Zvizdiću se ne sviđaju pravila igre u utrci za Predsjedništvo BiH

Otkako je započela predizborna utrka za Opće izbore 2018. godine bh. javnost s nestrpljenjem očekuje imena kandidata za Predsjedništvo BiH. Najvećoj neizvjesnosti ipak svjedočimo unutar Stranke demokratske akcije (SDA), koja će ime svog kandidata saopćiti 26. maja. Jedan od najozbiljnijih kandidata, do danas, bio je predsjedavajući Vijeća ministara BiH, Denis Zvizdić.

Zbog unutarstranačkih turbulencija, sredinom aprila, prilikom gostovanja u Dnevniku TV1, Zvizdić je izjavio “da je sve bliže odustajanju od kandidature” jer se ne slaže sa načinom glasanja unutar same stranke. Zvizdić je tada nagovijestio da će se povući, ukoliko se Predsjedništvo stranke SDA odluči za pojedinčno, tajno glasanje, a što se danas i desilo.

Naime, Zvizdić se zalago da Predsjedništvo stranke SDA odredi kandidata, bez pojedinačnog glasanja, u skladu sa članom 7. Pravilnika o radu Kadrovske komisije SDA.

Sami ste svjesni da se ta lista potencijalnih kandidata mijenja. (…) Procedure koje su najavljene za mene nisu dovoljno efikasne, mislim da one slabe neophodno jedinstvo SDA i slabe ukupan kapacitet kandidata SDA za člana Predsjedništva BiH.

Zbog toga mogu reći da sam sve manje zainteresovan za tu funkciju, i zbog toga sam sve bliže odluci da uopće ne budem kandidat na samoj listi potencijalnih kandidata SDA. Jer uistinu, ne bih htio učestvovati u procesu za koji sam ubijeđen da će oslabiti SDA (…) i, na neki način, kapacitet kandidata, a koji mora imati nepodijeljenu čvrstu podršku SDA. Ta podrška mora biti toliko snažna da on (kandidat) svojim autoritetom, programom i činjenicom da je prodržavni i proevropski usmjeren može privući glasove, ne samo SDA nego i svih građana BiH.

(Denis Zvizdić, 16.04.2018.)

Na današnjoj sjednici Predsjedništvo stranke SDA donijelo je odluku će kandidata za Predsjedništvo BiH birati pojedinačnim, tajnim glasanjem odnosno da odluku neće donijeti Kadrovska komisija SDA.

Predsjedništvo SDA donijelo je odluku da se izbor kandidata ispred SDA za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH izvrši na Konvenciji Stranke tajnim glasanjem između predloženih kandidata.

(Saopštenje SDA, 18.05.2018.)

Zbog ove odluke SDA Zvizdić se “delistirao” s liste potencijalnih kandidata.

Nema ništa tu spektakularno ni ekskluzivno od onoga šta javnost očekuje. Ja mislim da jedinstvena SDA i dalje ima najveći kapacitet da ima svog člana Predsjedništva. Odlučeno je da se ide na konvenciju, ja sam se delistirao s te liste, ali ono što je najvažnije jeste da ću snažno podržati kandidata. Bit ću dio tima i u svom punom kapacitetu raditi s ciljem da SDA bude pobjednik.

(Denis Zvizdić, 18.05.2018.)

Shodno svojoj ranijoj izjavi, Zvizdić se zaista povukao iz predsjedničke utrke nakon odluke SDA da se tajnim glasanjem odabere kandidat za Predsjedništvo BiH, zbog čega od Istinomjera dobija ocjenu dosljedno.

Listu potencijalnih kandidata SDA za Predsjedništvo BiH sada čine Šefik Džaferović, Sebija Izetbegović i Safet Softić.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!