Najave

Zvizdić uvjeren: Nova Vlada FBiH do kraja februara

Gostujući 23.1.2023. godine u emisiji “Federacija danas” Federalne televizije, zastupnik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH (PD PSBiH) Denis Zvizdić (NiP) govorio je i o uspostavi vlasti na federalnom nivou, ustvrdivši i kada će čitav proces u tom smislu biti okončan.

Izvor: Twitter/Denis Zvizdić

Komentarišući pisanja pojedinih medija da u Zeničko-dobojskom kantonu postoji sukob između SDP-a BiH i BH Inicijative Fuad Kasumović, Zvizdić je izjavio da nije tačno da postoje sukobi, dodajući da se ne može govoriti o bilo kakvom razdoru ili raskolu, “a pogotovu ne o tim potpuno proizvoljno definiranim činjenicama ili informacijama da se ne može računati na zastupnike koji dolaze iz BH Inicijative”.

Na pitanje voditeljice očekuje li smanjenje broja stranaka okupljenih oko Osmorke na nivou Federacije, Zvizdić je rekao da se za naredne četiri godine ne mogu dati pune garancije šta će se sve dešavati, ali i izrazio uvjerenje da će nova Vlada FBiH biti imenovana do kraja narednog mjeseca.

To je vrlo složen sistem za upravljanje i za koordiniranje, tako da ne možemo davati pune garancije za naredne četiri godine, ali u ovome trenutku ponavljam da je Osmorka vrlo, vrlo stabilna kada govorimo o federalnom nivou i ja sam sasvim siguran, bez obzira na najavljene i moguće blokade koje određene partije nastoje provesti kada govorimo o imenovanju Vlade Federacije, da će se do kraja februara kompletan proces završiti i da će biti imenovana nova Vlada FBiH čiji je zadatak, ustvari, da promijeni dosadašnju političku praksu i da u svim segmentima ostvari progres u Federaciji BiH.

Denis Zvizdić, 23.1.2023.

Podsjećamo, kada se radi o imenovanju izvršne vlasti na federalnom nivou, slično obećanje s rokom do kraja 2022. godine, a koje je ostalo neispunjeno, početkom decembra prošle godine dao je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.

Nakon posljednjeg javnog istupa Denisa Zvizdića, Istinomjer će pratiti da li će, kako je najavljeno, Vlada Federacije BiH biti imenovana do kraja februara 2023. godine.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!