Većim dijelom istina

Zvizdić o aktivnosti prethodnog saziva Vijeća ministara BiH

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić bio je gost emisije “Centralni dnevnik” na FACE televiziji, gdje je, između ostalog, komentarisao rad aktuelnog saziva Vijeća ministara, ustvrdivši da je prethodni saziv, na čijem je čelu bio upravo Zvizdić, bio aktivniji.

FOTO: FACE TV
FOTO: FACE TV

Govoreći o sazivu Vijeća ministara BiH u periodu od 2014. do 2018. godine, na čijem je čelu tada bio, Zvizdić je ustvrdio da je njegovo Vijeće ministara “svake sedmice održavalo sjednicu, osim praznicima”.

Zbog nerada ovog Vijeća ministara treba reći neke podatke da bi se pokazalo da se može raditi i da postoje ljudi koji mogu raditi bez obzira iz kojeg entiteta dolaze. Moje Vijeće ministara je svake sedmice održavalo sjednicu, osim praznicima.

Denis Zvizdić, 1.10.2021.

U prethodnom sazivu Vijeća ministara BiH, za period od 2014. do 2018. godine, na čijem je čelu bio Denis Zvizdić, održano je 178 redovnih sjednica. Vijeće ministara BiH formirano je tek početkom 2015. godine, a prva redovna sjednica održana je 7. aprila 2015. godine, dok je posljednja redovna sjednica održana 12. novembra 2019. godine. Aktuelni saziv Vijeća ministara imenovan je 23. decembra 2019. godine.

Između prve sjednice prethodnog saziva Vijeća ministara BiH, održane 7.4.2015. godine, i imenovanja aktuelnog saziva prošlo je 56 mjeseci, a s obzirom na to da je održano 178 redovnih sjednica, znači da je u periodu od 56 mjeseci u prosjeku mjesečno održano 3,17 sjednica. U obzir svakako treba uzeti i činjenicu da je održano i 36 vanrednih sjednica.

Aktuelni saziv Vijeća ministara BiH na čelu sa Zoranom Tegeltijom formiran je krajem decembra 2019. godine, godinu nakon održanih izbora, a prva redovna sjednica održana je 30. decembra 2019. godine. Do danas su održane 42 redovne i 58 vanrednih sjednica. Od momenta održavanja prve redovne sjednice do danas prošao je 21 mjesec, a s obzirom na činjenicu da su održane 42 redovne sjednice, to bi značilo da su u prosjeku održane dvije sjednice mjesečno.

Podsjećamo, posljednja redovna sjednica Vijeća ministara BiH održana je 22. jula 2021. godine, nakon čega je održana samo jedna vanredna sjednica, na kojoj je donesena Odluka o privremenom finansiranju institucija BiH.

S obzirom na to da je aktuelni saziv Vijeća ministara aktivan oko 21 mjesec, Istinomjer je uporedio i sjednice prethodnog saziva Vijeća ministara, održane u periodu od 21 mjeseca – od 7. aprila 2015. do 7. januara 2017. godine. U tom periodu, održano je 86 redovnih sjednica, što je skoro duplo više održanih sjednica, te je u prosjeku mjesečno održano 3,9 sjednica.

Ako uzmemo u obzir da svaki mjesec u godini u prosjeku ima četiri sedmice, a da je prethodni saziv Vijeća ministara BiH, na čijem je čelu bio Denis Zvizdić, u prosjeku održao 3,17 sjednica mjesečno, Istinomjer će spomenutu tvrdnju ocijeniti kao većim dijelom istinitu.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!